Българите, които през предстоящите дни искат да се евакуират от Украйна, могат да разчитат на Ситуационния център, каза тази нощ в Дуранкулак министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя припомни, че заради настоящата обстановка в тази страна бе преценено, че екипите на мисията ни в Киев и на генералното консулство в Одеса трябва да бъдат изтеглени.

Ситуационният център е постоянно действащ, има създадена организация – мобилни приложения, интерактивни карти и всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани от Украйна, могат да осъществят директна връзка с него, обясни министърът. Така тяхното местоположение ще бъде локализирано и заедно със службите на страни партньори и съюзници ще координираме усилията по изтеглянето им, допълни Генчовска. Тя съобщи още, че вчера с помощта на турските власти, с влак са извозени българи от Киев и Харков.

В Дуранкулак тази нощ министър Генчовска посрещна автобуси с евакуираните български граждани от Киев. Пристигнаха и коли на мисията ни в Киев. Министърът уточни, че евакуираните са около 190 души. Основната част от тях са българи, но има и украинци, германци, граждани на Северна Македония, арменци.

Генчовска допълни, че със съдействието на областната администрация във Варна настаняването и изхранването на пристигащите е осигурено. Те ще могат да разчитат и на превоз, ако имат нужда. Министърът изрази благодарност към службите за сигурност на България и особено на Военното разузнаване, съдействали за евакуацията на хората от Киев.

Областният управител на Варна Благомир Коцев допълни, че днес през деня доброволчески организации и БЧК във Варна ще предоставят ресурси, които ще бъдат разпределени между базите, приемащи бежанци в цялата област.  https://trud.bg/