Туристическите обекти в България, в които персоналът е на 100 процента ваксиниран, ще получават специални стикери, съобщи на пресконференция в Албена министърът на туризма доц. Стела Балтова. Първият стикер получи 5-звездният хотел в Албена Маритим Парадайз Блу.

Албена е и първият курорт в страната, който получава специален стикер, подчерта министър Балтова. Тя и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев бяха на посещение в Албена, за да проверят на място мерките по опазване здравето на персонала и туристите. „Ние виждаме един отличен туристически продукт, който отговаря на разбиранията ни, че трябва хармонична среда за възстановяване на сектор туризъм, среда, сигурна за здравето на всички, работещи в сектора и която да осигури сигурен и спокоен летен сезон на туризма в България“, каза министър Балтова.

SONY DSC

Целта на тези специални стикери е гостите да са информирани, че персоналът е ваксиниран. Те ще позволяват на туристическите обекти да се рекламират по-успешно, че са безопасни при привличането на гости.

В рамките на месец юни ще бъдат ваксинирани около 70% от служителите на курорта. В Албена е сертифициран собствен Център за ваксинация, който функционира от месец април, като в него може да се ваксинира всеки при заявено желание и след записване. Само за днешния ден са ваксинирани 137 души. Сред тях са и първите пристигнали работници от Киргистан.

SONY DSC

Към момента в Албена има отворени 6 хотела с 1 856 гости, като близо 50% от тях са чужденци, а именно румънци, французи, чехи, украинци и други, съобщи търговският директор на „Албена“ Маргита Тодорова, която посочи още, че до края на седмицата туристите ще бъдат близо 4 хиляди души.

SONY DSC

Добър туристически сезон в България може да се реализира, ако всички курорти последват примера на Албена, каза доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. Той посочи, че на всички близо 20 хиляди чуждестранни работници в туристическия бранш в България за летния сезон ще бъде предложена безплатна ваксинация.

Според Ангел Кунчев, всеки човек се интересува от две неща в дадена държава: нивото на заболяемост и имунизация. В Албена има звена, които са на 100 или близо до 100 процента ваксинирани. Главният инспектор посъветва работодателите да вземат пример от Албена.

Министерството на здравеопазването е потвърдило желанието на страната ни да бъде включена във Фонд от 100 милиона евро за безплатни тестове, каза още доц. Кунчев. Той разясни, че това се отнася както за PCR, така и за бързите антигенни тестове. Това ще позволи да се осигури безплатно тестване за всички влизащи или излизащи от страната ни и няма да доведе до допълнителни разходи сред туристите. Основните пунктове ще бъдат разположени на международните летища в София, Бургас и Варна. НДТ