Министерството на отбраната отрече информация за пробиви в отбраната в зоната за специална операция

0
296
  • Министерството на отбраната отрече съобщенията за пробиви на отбраната на въоръжените сили на Украйна по линиите на съприкосновение
МОСКВА, 11 май – РИА Новости. Министерството на отбраната на Русия опроверга съобщенията за “пробив” на украински войски по различни направления в зоната на специалната операция.

„Изявленията, разпространени от отделни телеграм канали за „пробиви на отбраната“, извършени в различни части на линията на съприкосновение, не отговарят на действителността“, подчертаха от министерството.

Те отбелязаха, че ситуацията във всички участъци на фронта е под контрол. По-специално, активност не се наблюдава в посока Купянск. През целия ден беше възможно да се спре дейността на три групи украински диверсанти.
В Краснолиманското направление групировката войски „Център“ отрази две атаки на ротни тактически групи от Въоръжените сили на Украйна край Кременная и Червона Диброва.
В донецкото направление украинските войски три пъти неуспешно се опитаха да проведат разузнаване със сила. Освен това руските части успяха да отблъснат осем вражески атаки на своите позиции. На свой ред щурмовите отряди продължиха да напредват на запад от Артемовск с подкрепата на авиацията и артилерията. В същото време бойците от групата войски “Юг” активно предприемат действия за блокиране на Авдиевка и освобождаване на Маринка.
Министерството уточни, че в момента руските войски, с подкрепата на авиация и артилерия, отблъскват атака на украинско подразделение в посока Малойлиновка. Противникът понася значителни загуби.
На свой ред активни действия в запорожското и херсонското направление също не се водят, подчертаха от ведомството.
По-рано журналисти и телеграм канали съобщиха за активизирането на Въоръжените сили на Украйна . По-специално, военният командир Евгений Поддубни обяви действията на украинските войски в купянската посока, както и възможно увеличаване на техните усилия на юг.
За предстоящото контранастъпление на украинската армия многократно се съобщаваше както в Киев , така и на Запад. Едно от направленията на удара се нарича регион Запорожие с цел достигане до бреговете на Азовско море, за да се пресече сухопътният коридор към Крим.
Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков подчерта, че Москва внимателно следи всякакви изявления за предстоящото контранастъпление и ги взема предвид при планирането на специална операция.