• Осмата си, рекордна в цялата история на футбола “Златна топка”, най-ценното индивидуално отличие във футбола, спечели легендата Лионел Меси. Той бе награден на 67-ата церемония за връчване на отличието в театър Дьо Шатле в Париж. Победителка при жените стана Айтана Бонмати, спечелила Шампионската лига с Барселона и Световното първенство с Испания. 

Водещи бяха футболната легенда Дидие Дрогба и Санди Ериберт.

В началото на церемонията бе връчена наградата “Копа”. Този трофей отличава най-добрия играч под 21 години през миналия сезон. В последните две издания победителите бяха испанци, Педри през 2021 г. и Гави през 2022 г., но тази година основният фаворит бе Джуд Белингам, който направи страхотна кампания с Борусия Дортмунд и английския национален отбор, в допълнение на страхотните му изяви в Реал Мадрид.

Това бяха 10-те номинирани за Koppa Trophy:
1. Джуд Белингам (Англия) Дортмунд/Реал Мадрид

2. Гави (Испания) Барселона

3. Джамал Мусиала (Германия) Байерн

4. Едуардо Камавинга (Франция) Реал Мадрид

5. Педри (Испания) Барселона

6. Хави Симонс (Холандия) ПСЖ/Лайпциг

7. Алехандро Балде (Испания) Барселона

8. Антонио Силва (Португалия) Бенфика

9. Р. Хойлунд (Дания) Аталанта/М. Юнайтед

10. Ели Уахи (Франция) Монпелие/Ланс

Победителят бе Джуд Белингам. Той благодари на всички клубове, за които е играл: “Искам да благодаря на всички служители на Реал Мадрид, че ми помогнаха. Имам още много години, за да достигна това, което Зидан постигна. Той е играчът, който ме вдъхнови. Линекер и Бекъм са няколко от най-добрите играчи в света и това е чест да ме гледат тук сега”.

Наградата “Сократес” за социални дейности спечели Винисиус Жуниор, който се бори срещу расизма и има фондация, която се грижи за болни деца в родината му Бразилия. “Много съм щастлив, че мога да помогна на Бразилия, дори на моя квартал и на всички тези хора. Мога да помогна за сбъдването на мечтата на някого”, каза той. Той отправи послание и срещу расизма: “Винаги съм опитвал да взема отношение срещу това. Искам да изпратя силно послание срещу расизма. Всички играчи могат да помогнат срещу тази битка. Много съм тъжен да продължаваме да говорим за нея. Искам да помогна всички да изкореним расизма”, каза още Винисиус.

Тази награда беше присъдена за първи път миналата година и бе дадена на Садио Мане за финансиране на социални дейности в Бамбали. Тя се дава, за да подчертае ценностите на солидарността и информираността сред спортистите, създадена е от вестник L’Équipe, организацията за мир и спорт и семейството на бившия бразилски футболист Сократес.

Това бяха кандидатите за трофея “Сократес”: Винисиус Жуниор, Антонио Рюдигер, Асисат Ошоала, Алекс Морган и Маркъс Рашфорд.

Церемонията продължи с почит към легендата на Манчестър Юнайтед сър Боби Чарлтън, единствената “Златна топка” на Испания Луис Суарес Мирамонтес и Краля на футбола Пеле, които починаха в рамките на миналата и тази година.

На събитието бе отличен най-добрият женски отбор – този на Барселона, който спечели трофея в Испания и Шампионската лига, а затова 6 футболистки от тима получиха номинация за “Златната топка”. Наградата за отбор номер 1 получи президентът на тима Жоан Лапорта. „Искам да благодаря за това отличие. Благодаря на клуба, който работи много усилено. Барса е отдадена на женския футбол от много години“, каза Лапорта на каталунски.

Джонатан Хиралдес, наставник на тима, добави: „Виждам ги да тренират всеки ден и всеки ден се опитват да се усъвършенстват и да бъдат по-добри. Гордост и привилегия е да мога да ги тренирам всеки ден“

Патри Хигаро,една от футболистките, също каза няколко думи: „Екипът подобри много неща през последните години, но бих подчертала амбицията, която всички имаме, и желанието да се подобряваме всяка година“.

Последва награждаването на мъжкия отбор на годината, който е Манчестър Сити. След требъла от миналия сезон 7 играчи от тима на Пеп Гуардиола бяха номинирани и за “Златната топка”, а като най-добър отбор получават отличието за втора поредна година.

Една от изненадите на церемонията бе, че Новак Джокович връчи наградата “Златна топка” при жените”. Сръбският тенисист спомена, че е тренирал футбол паралелно с тениса до около девет-десетгодишна възраст и се е спрял на втория спорт. На въпроса за кого подкрепя, Ноле каза:

– Следя футбола и съм голям фен. Идвам от Сърбия и подкрепям Цървена звезда, това без съмнение за мен е отбор номер едно. Това е отборът, който е шампион на Европа през 1991 г. Аз също съм фен на Милан. Това са двата отбора, които са в сърцето ми – каза Джокович.

Титлата за най-добър играч в света при жените беше спечелена от Айтана Бонмати, триумфирала в Шампионската лига с Барселона и на Световното първенство с Испания. За нея бяха гласували журналисти от 50-те страни в началото на световната ранглиста.

Номинираните при жените бяха:

-Айтана Бонмати

-Салма Паралуело

-Сам Кер

-Фридолина Ролфо

Три от тях бяха от отбора на Барселона. “Ще продължа с моя клуб да се боря на терена. Благодаря на президента. Благодаря, че заложихте на нас, че ни дадохте възможността да бъдем професионалистки. Нашият клуб е световна марка. Благодаря на семейството и своите съотборнички”, каза по време на награждаването Айтана. „Много съм горд да получа тази Златна топка. Това беше страхотна година. Това е индивидуална награда, но футболът е колективен спорт, така че бих искала да благодаря на всички. Благодаря на всички и особено родителите ми.” , обясни тя на каталунски. На английски тя поиска равенство за женския футбол в конкуренция с мъжкия. Организаторите пуснаха видео с житейската история на Айтана, която я развълнува. За нея Пеп Гуардиола казва, че е женският прототип на Андрес Иниеста. “Вярвам, че с този манталитет ще спечелим още много титли. За нас в Испания има страхотни таланти. Стигнахме до още по-големи успехи. Имаме “Златна топка” при жените. Испания живее с футбола”, каза още Айтана. “За мен Пеп е идол и нямам думи за сравнението с Иниеста. Гледах Шави, Иниеста, Меси, най-щастливите ми години в живота. Човек като Пеп да ме сравни с един от моите идоли, това е велико”, добави тя.

Последва и награждаването при мъжете. Велик миг за всички, които обичат футбола и Лео Меси, световният шампион с Аржентина, който получи рекордната си 8-а “Златна топка”. Отличието му бе връчено от шефа на Меси в Интер Маями Дейвид Бекъм. Организаторите показаха видео с цялата кариера на аржентинеца от дете.

Меси спечели Световната купа, като беше награден със Златната топка на турнира и Сребърната обувка (седем гола и три асистенции в седем мача). Лео отбеляза на осминафиналите, четвъртфиналите, полуфиналите и на финала срещу Франция.

Победителите бяха определени от общо 180 журналисти от цял ​​свят. Те трябваше да избират между имената, избрани от техните колеги в редакцията на France Football и L’Équipe. Единствената награда, която не се решава по този начин, бе трофеят за най-добър млад играч “Копа”, за която гласуват само носителите на Златната топка. Броят на страните, от които участват журналистите, е първите 100 в световната ранглиста при мъжете и първите 50 – при жените.

 

Ето кои бяха и десетте финалисти за Златната топка при мъжете:

1. Меси

2. Холанд

3. Мбапе

4. Де Бройне

5. Родри

6. Винисиус

7. Хулиан Алварес

8. Виктор Осимен

9. Бернардо Силва

10. Модрич

https://trud.bg/