Международна конференция за постиженията и предизвикателствата пред културната дипломация на Балканите ще се проведе в “Квадрат 500“

0
9


Институтът по балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (БАН) организира международна конференция на тема „Културната дипломация и Балканите – постижения и предизвикателства в съвременната епоха“. Събитието ще се състои на 23 октомври в панорамната зала на “Квадрат 500“, съобщават организаторите.

Както писа БТА, експозиция от 16 табла (изложба “Древните съкровища на България“) бе поставена на оградата на Българското посолство в Стокхолм в рамките на проект по културна дипломация. Партньори на дипломатическото представителство в шведската столица са Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и Държавният културен институт към министъра на външните работи

БТА припомня, че научен екип от Института за балканистика с Център по тракология при БАН състави изложбата „Хървати и българи през вековете. Културна дипломация и междуакадемично сътрудничество“ в изпълнение на проекта “Културната дипломация на Балканите през XX и XXI век: постижения, проблеми, предизвикателства за бъдещето“, финансиран от Фонд “Научни изследвания“ на МОН с ръководител гл. ас. д-р Александра Миланова. 

Институтът за балканистика е създаден като изследователски и образователен център за езиците, историята, културата и съвременното развитие на Балканите. Центърът по тракология “Проф. Александър Фол“ е приемник на основания през 1972 г. Институт по тракология при Българската академия на науките. Той съществува като самостоятелно звено в БАН до реформите през 2010 г., когато се присъединява към Института за балканистика в Институт за балканистика с Център по тракология “Проф. Александър Фол“.

/ЙВЛ

/ТС/



Източник БТА