МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ПО КАБАЛА: КОЙ СЪМ АЗ И ЗАЩО СЪЩЕСТВУВАМ

0
1510

В забързаното ежедневие задавали ли сме си въпроса кой съм аз и защо съществувам? От къде идваме и накъде отиваме и защо сме се повили тук? Възможно ли е вече да сме били в този свят? Ние наистина ли познаваме себе си и Вселената?  От какво са страданията в света и има ли възможност да ги избегнем? Изобщо, за какво е всичко това? Вселена, човек,  животни, растения и цялата обкръжаваща действителност! Необходимо ли е да се занимаваме с това? Не стига, че ежедневието ни не е никак спокойно, а и целият ни живот е надпревара със самите себе си, то трябва ли и с това да се занимаваме.

Да, понякога искаме или не,  си задаваме този въпрос. Хората  от поколение на поколение са се опитвали да си обяснят тези болезнено преследващи ги въпроси,  и за съжаление до този момент   не сме получили изчерпателни отговори. Изучавайки природата, космоса, ние откриваме, че всичко обкръжаващо ни съществува и действа в съответствие с точни и  целенасочени закони.

Например виждайки, по какъв мъдър и логичен начин ни е създала природата и всяка една част на нашия организъм, всяка жива клетка, виждайки точната целенасоченост във функционирането на всяка телесна клетка, ние не сме в състояние да отговорим на въпроса защо съществува целият този наш организъм?

Гледайки пък на себе си като на връх на творението на природата, ние откриваме, че човечеството, като че ли е извън тази система. Аз самия се чувствам извън това съвършенство. Защо?!

Всичко, което ни обкръжава, е пронизано от причинно-следствената връзка – нищо не е създадено безцелно. В света на физическите тела съществуват точните закони на движението, преобразуването, кръговрата. Същата логика съществува в растителния и животинския свят. Но основният въпрос за какво съществува всичко това, тоест не само ние, а и целият обкръжаващ ни свят, остава без отговор. Съществува ли в света човек, който поне веднъж в живота си да не си е задавал този въпрос? Едва ли! Дори и за кратко време в човека  пробляскват такива въпроси, но много бързо се загубват в непрестанните мисли и чувства, които преминават през него. И дали това е важно да се знае? Изобщо, заслужава ли си човек да мисли за тези неща? И ако мисли, може ли да стигне до правилния отговор.

Интересното е, че всичко, което не е подвластно на нашите изследвания, с петте ни сетивни органа, просто не се възприема от нас и като че ли то не съществува. При това, ние не изпитваме липсата му. Така както никога човек не изпитва нужда от 6-и пръст на ръката си, или както е невъзможно да се обясни на слепия по рождение, какво е това зрение.  Така изследването с достъпните за човека методи, никога няма да се открият скритите форми на природата. А те защо се скрити и по какъв начин  бихме ги разкрили?

Съществуващите научни теории утвърждават, че светът се управлява от неизменни физични закони, на които ние не сме в състояние да влияем. Нашата задача е, само мъдро да ги използваме, добре да изживеем дадените ни години /60-70-120/, и да подготвим почва, в буквалния и преносния смисъл за бъдещите поколения. Но за какво? Винаги говорим за бъдещето, бъдещите поколения. А за настоящето много, много не ни е ясно за какво е? И какво да правим, че хем ние да сме щастливи, или поне да не страдаме много, хем и за бъдещето да мислим? А то съществува ли? Знаем ли изобщо какво ни е приготвила природата в бъдеще?

Съгласно науката Кабала, съществува  неосезаем от органите на чувствата ни духовен свят, в центъра на който се намира нашата Вселена, а нашата планета е една малка нейна част и се намира в центъра на този  свят. Този свят на информации, мисли и чувства, ни въздейства посредством законите на материалната (осезаема) природа и ни поставя в определени условия, в които ние сме принудени да действаме. И от тук може да се каже, че не зависи от нас къде и какви ще се родим, с какви качества и способности, с кого ще се срещнем в живота, как ще го изживеем и какви последствия ще има от нашите постъпки.  Тук ще възникне въпросът, как така нищо не зависи от мен – дори постъпките ми ли? Все пак вероятно има някакъв път, в който мога да променя нещо, и в каква насока? А  ако нищо не зависи от мен, какъв е смисълът на моето съществуване? И ето, че с такива разсъждения  се въртим в кръг и отговорът за всички се оказва различен. И така в течение на векове! Защо? Защото в нас не съществува инструмент, с който можем да изследваме тази висша реалност, този невидим свят.

Съвременната наука може да разкрие в света много сили с помощта на физическите, химическите и други изследвания, но има сили, които все още не сме в състояние да разкрием. Основно, това са сили, отнасящи се до мисълта, разума, желанието – те съществуват, но ние не можем да ги доловим. И ето тук идва на помощ науката кабала, която все повече навлиза в ежедневието ни, за да обясни и разкрие въпросите, които ни вълнуват за смисъла на съществуването  ни, за това кои сме и защо сме тук на тази земя и тази Вселена. Тези въпроси ще продължат да ни притискат все по-силно до тогава, докато не получим отговор.

И ако искаме да ускорим този процес на осъзнаване и разбиране, за какво говори науката кабала в книгите си за природата, за егоизма ни,  за  настоящето ни, за бъдещето, за смисъла на съществуването ни, може да посетите сайта http://www.kabbalah.info/bg/, или да се включите  в курсовете за обучение, които се организират от Международната академия по кабала в България.  На 23.04.2019 г. от 18.00 ч. в залата на парк хотел „Изида“  в гр .Добрич се организира лекция за същността на науката кабала. За регистрация и допълнителни въпроси можете да пишете на е-майл kaballa.dobrich@abv.bg

Георги ГРАДИНАРОВ