А строноми от Университета на Йейл публикуваха първата близка снимка на междузвездната комета 2l/Borisov. Това е едва вторият потвърден от учените обект в Слънчевата система, който е с произход извън нейните граници.

“Кометата на смъртта” във формата на череп ще прелети днес край Земята

Снимката е направена на 24-ти ноември т.г., чрез помощта на обсерваторията W.M.Keck в Хавай. Според учените кометата е с произход от друга соларна система, като е била изстреляна от нея заради близко преминаване покрай планета или сблъсък.

Свръхскорост! Суперярката комета “Каталина” лети към Земята

В началото на декември кометата ще премине на около 300 млн. км от Земята, което ще е най-близката ѝ точка спрямо планетата и не представлява опасност. Още от сега учените вече имат доста ясен поглед към нея и това им позволява да я изучат с повече подробности. За тях това е и рядък шанс да сравнят градивните елементи на други соларни системи с това, което знаят за Слънчевата система.

Кометата “Чурюмов-Герасименко” като пъзел

Ядрото на кометата е около 1,5 км. широко. С доближаването ѝ към Слънцето обаче, неговата топлина го нагрява и тя започва да става все по-ярка. Самата опашка на кометата е дълга около 160 000 км. или около 14 пъти по-голяма от Земята.

Комета минава в опасна близост до Марс

Учените не знаеха какво да очакват от комета с произход извън Слънчевата система. За сега обаче 2l/Borisov не показва никакви изненади и “се държи” като типична комета.

Астрономи направиха първите измервания на предполагаемата новоткрита междузвездна комета, които дават информация за химическия й състав, съобщи Би Би Си.

Космическото тяло C/2019 Q4 (Борисов) е едва вторият известен междузвезден обект след странната “пура” Оумуамуа, която беше забелязана през 2017 г. Затова телескопи от цял свят бяха насочени към него.

Ранните резултати показват, че съставът му вероятно не е много различен от този на кометите в Слънчевата система.

Астрономите са използвали инструмента “Озирис” на 10,4-метровия телескоп в Ла Палма, Испания, за да получат видимия спектър – измервания на отразената от кометата “Борисов” слънчева светлина. Той дава червената част от общия спектър и затова единственото, което виждат астрономите, е наклонът, който е сходен на този на кометите от Слънчевата система.

Съществува теория, че кометите може да са донесли живота на Земята – със съдържащите се в тях органични молекули. Ако такива бъдат намерени на комета от друга звездна система, това може да важен извод за потенциала за живот на екзопланетите.

Състав, сходен с този на кометите около нас, “би означавал, че на други места в галактиката ни процесите и условията са сходни като тези в Слънчевата система“, обясни д-р Мигел Сера Рикар от Института по астрофизика в Тенерифе.

Кометите се състоят от лед и прах. Те са “мръсни снежни топки“, образувани в най-външните райони на протопланетния диск – масата от газ и прах около млада звезда. Водата в тях е замръзнала, защото е много отдалечена от звездата.

C/2019 Q4 беше открита на 30 август от любителя астроном Генадий Борисов. Кометата има силно ексцентрична орбита. Измерванията на извивката ѝ показват, че тя не може да се е насочила към Слънцето. Очаква се кометата да остане в Слънчевата система около година.

През уикенда телескопът “Джемини” на Хавай направи цветна снимка на “Борисов”. На нея се виждат райета и подчертана опашка. Цветът е като на кометите с дълъг период в Слънчевата система.

https://www.vesti.bg

  1. Кометата ISON се появи отново на небето /ВИДЕО/
  2. Кометата ISON загина в прегръдките на слънцето /ВИДЕО/
  3. Комета със светеща опашка ще се вижда през март
  4. Астрономи: Суперкомета ще затъмни Луната през 2013 г.
  5. Aстрономическата атракция на века ще се наблюдава и от България
  6. Гигантска комета се е насочила към Земята
  7. САЩ разбиха успешно комета на 4 юли