Фондът финансира проекти до 10 000 лв. за закупуване на лични предпазни средства , дезинфектанти и материали за почистване .Средствата във фонда се набират от Български дарителски форум, Фондация “Америка за България”, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България.

На първата си сесия Фондът е одобрил проектите на 20 болници и един медицински център и това е нашия център в гр.Тервел.Проектът е подготвен от управителя на центъра д-р Катя Ганова.Ще бъдат закупени дезинфектанти за повърхности, ръце и инструменти, спирт, защитни костюми, маски, ръкавиди, шлемове , очила, калцуни, престилки.Стойността на проекта е 10 000 лв.

Тъй като във фонда се набират още средства, скоро предстоят следващи възможности за кандидатстване. Имат право да кандидатстват и практиките на личните лекари, както и общините, социалните заведения, училищата, читалищата,микро и малки предприятия, сдруженията с нестопанска цел. Община Тервел няма да се възползва от възможността да получи финансиране от Фонда, тъй като ще набави дезинфектанти и лични предпазни средства като част от проект по ОПРЧР и няма да ползва ресурс, който може да е по-нужен на медицинските заведения.

Няма пречка, обаче, личните лекари , социалните заведения , училищата и читалищата в общината да кандидатстват, за да си набавят необходимите продукти.Могат да кандидатстват и фирми с персонал до 50 души. Кандидатстването и одобряването на проектите е опростено и става в много оперативен порядък – в рамките на десет дни.