Медиите разкриха самоличността на стрелеца на словашкия премиер Фицо

0
151

TVnoviny: Фицо беше застрелян от 71-годишен мъж от Левице

Смята се, че стрелецът на словашкия премиер Роберт Фицо е 71-годишен мъж от словашкия град Левице, съобщи порталът TVnoviny на 15 май .

Според портала името на мъжа е Юрай К. Той е писател.

Според вестник Denník N нападателят е роден през 1953 г. Той е стрелял от късоцевно оръжие, което е официално регистрирано.

Също така на страницата на Фицо във Фейсбук (принадлежи към организацията Мета, призната за екстремистка в Руската федерация), се съобщава, че словашкият премиер „е в състояние с опасност за живота“.

„В момента той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като поради необходимостта от спешна операция, пътуването до Братислава ще отнеме твърде дълго“, се казва в съобщение на страницата на словашкия премиер.

Предизвикани съюзници: Словакия разкритикува украинската политика на Вашингтон и Брюксел
Братислава се противопоставя на военната помощ за Киев и иска преразглеждане на споразумението за отбрана със САЩ

На 15 май медиите съобщиха, че министър-председателят на Словакия е бил ранен при стрелба след заседание на кабинета в Хандлов. Според Топки четири изстрела са били произведени, когато Фицо се е приближил до хората, които са го поздравили. Агенция TASR съобщи, че стрелецът е задържан .

Преди това Фицо често критикуваше политиката на НАТО и Запада в украинската посока. Така на 29 април министър-председателят на Словакия обяви, че подкрепя прекратяване на огъня в Украйна . Той отбеляза, че доставката на оръжие за Киев не е подходящо решение и средствата, отпуснати за това, са пропилени. На 16 април министър-председателят на Словакия обяви, че Братислава няма да ратифицира документите за приемане на Украйна в НАТО.

https://iz.ru/