Медведев: събитията след НМВ могат да се развият по три сценария

0
293

Москва, 25 май – AiF-Москва.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разказа в канала си в Telegram „как ще изчезне Украйна“ и какъв е рискът от възобновяване на конфликта в Европа и в света като цяло.

По-рано той каза , че Украйна ще изчезне, защото “никой не се нуждае от нея”.

Според Медведев събитията ще зависят от това по какъв начин ще се разпадне украинската държава след загубения конфликт.

„Или пътят на относително бавна ерозия на украинската държавност с постепенна загуба на останалите елементи от държавния суверенитет. Или пътят на нейния моментален колапс с едновременното унищожаване на всички признаци на държавност “, отбеляза политикът.

Според него във всеки случай след подобен срив са възможни само три сценария.

Първо. Въоръженият конфликт ще се възобнови, ще стане постоянен и ще може да прерасне в Третата световна война, ако западната част на Украйна попадне под контрола на страните от ЕС, а останалата част се присъедини към НАТО.

Второ. Рискът от възобновяване на конфликта или прерастването му в световна война ще бъде умерен, ако украинската територия бъде разделена от Русия и страните от ЕС, докато правителството на Украйна „в изгнание“ бъде сформирано в една от държавите, а терористичната дейност на украинските нацисти продължава.

Трето. Конфликтът ще приключи с достатъчно гаранции за невъзобновяването му – ако западната част на Украйна се присъедини към страните от ЕС, а останалата част към Русия.

„Просто няма други възможности. И това вече е ясно на всички, дори на някой на Запад да му е неприятно да го признае. Временно може да сме доволни от втория вариант, но имаме нужда от трети“, подчерта Медведев.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин отбеляза , че “в историята на човечеството не е имало Украйна” преди образуването на Украинската ССР.