БЕЛГРАД, 19 октомври. / ТАСС /. Руският премиер Дмитрий Медведев и сръбският президент Александър Вучич участват в парад на военна техника, посветен на 75-годишнината от освобождението на сръбската столица от нацистите.

От руска страна в церемонията също участват вицепремиерът Юри Борисов, директорът на FSVTS Дмитрий Шугаев, ръководителят на FCS Владимир Булавин, заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Юнус-Бек Евкуров и руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко.

Парадът се провежда на военното летище Батайница край Белград. В шоуто участват над 2,4 хиляди военни служители, 100 бойни превозни средства и системи, 25 хеликоптери и самолети. Акцентът на парада ще бъде демонстрацията на Сърбия, предоставена от Русия като военна помощ на бронетранспортьорите БРДМ-2, изтребителите МиГ-29 и вертолетите Ми-35 и три вертолета Ми-17.

Русия и Сърбия постепенно изграждат сътрудничество във военно-техническата сфера. Това в частност се указва от големия брой планирани съвместни учения през тази година. В предишни години Сърбия също провежда много дейности с руските въоръжени сили, по-специално руско-сръбските антитерористични учения SREM, BARS (Братството на авиаторите на Русия и Сърбия), Славянското братство и тактическите учения с бойци от Западния военен окръг на Руската федерация.

След приключване на прегледа на военната техника Медведев ще замине за Камарата на Сърбия, където ще проведе разговори с министър-председателя на тази страна Ана Брнабич. След това руско-сръбските преговори са насрочени във формата на работна закуска.