София. Столични полицаи задържаха мъж, превозвал чужденци без документи за самоличност. Снощи, минути преди 3.00 часа, в района на АМ „Тракия“, служители на „Специализирани полицейски сили“- СДВР подали сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил “БМВ“. Той не се подчинил, последвало кратко преследване и спиране на колата. В рамките на извършената проверка униформените установили самоличността на водача – на 18 години, както и пътниците му – 14 мъже без документи за самоличност, по техни данни от Сирия.  Всички те са отведени в Осмо РУ, младият мъж остава в полицейския арест за срок до 24 часа, а чужденците  ще бъдат настанени в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

 

Служители на Седмо РУ задържаха 21-годишен за притежание на наркотични вещества. На 13 октомври полицейски служители спрели млад мъж за проверка в района на ж.к. „Младост“. След извършената справка е установено, че той е с криминалистически регистрации. При последвалите процесуално-следствени действия на адреса на задържания са намерени и иззети  полиетиленов плик и чаша, съдържащи вещество на бучки и прах, стъклен буркан и полиетиленов плик с растителна маса и електронна везна. Резултатът от направената експертна справка показва, че веществата са марихуана – 74.51 грама и амфетамин  с тегло 54.10 грама. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Многократно осъждан извършител на кражба е задържан в полицейски арест. На 12 октомври по обяд 75-годишна жена заявила в полицията, че на спирка на метростанция в ж.к. „Люлин“  установила липсата на дамско портмоне, съдържащо лични документи и сума пари. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия е установен и задържан извършителят на деянието – 43-годишен мъж, многократно осъждан за извършени кражби, и жена на 46 години, която му е съдействала. Двамата са задържани за срок до 24 часа, след което дамата е разпитана и освободена. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 164 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Пловдив. Жител на Първомай е задържан за увреждане на множество автомобили пред различни адреси в града. Вчера сутринта служители от районното управление предприели бързи действия след получени сигнали от собственици на 15 моторни превозни средства, чиито гуми били спукани през нощта. В хода на активната работа часове по-късно станало ясно, че всички посегателства са дело на 61-годишен първомаец. Потърсен в  дома му, той отказал да се предаде и заплашил със саморазправа униформените. След близо двучасови преговори и със съдействието на колегите им от пловдивския сектор „Специални тактически действия“ извършителят бил отведен в полицейския арест, без никой да пострада. Оказало се, че мъжът е психически нестабилен, а предната вечер действал след употреба на алкохол. Предстои да бъде настанен в специализирано лечебно заведение. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК.

 

Неправоспособен и дрогиран водач е задържан при рутинна полицейска проверка снощи в пловдивския квартал „Кършияка“. След 22 ч. автопатрул на Трето РУ спрял лек автомобил „Ауди“ с плевенска регистрация, управляван от 22-годишен младеж. Докато униформените приближавали към колата му, шофьорът изхвърлил през прозореца пакетче с амфетамин. На същото наркотично вещество положително реагирал и направеният му тест с драг чек в сградата на районното управление, а справка в полицейските регистри показала, че младият мъж е седнал зад волана с отнето свидетелство за правоуправление в рамките на наложено административно наказание. Нарушителят е задържан за едно денонощие. Срещу него е образувано досъдебно производство.

 

София област. 25-годишен от Своге е задържан за хулигански действия. Към 23.15 часа на 15 октомври на тел. 112 постъпил сигнал за нуждаещ се от спешна помощ. По време на приемането на сигнала операторите чули  ругатни и викове, затова прехвърлили съобщението и към полицията. Така на място се отзовали полицейски и медицински екип. Пристигайки на адреса, униформените установили сина на пациента, който се държал грубо и арогантно, насочил агресията си и към униформените и с удар с ръката деформирал предния капак на служебния автомобил. Последвало задържането му за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Досъдебно производство за умишлено повредени пет автомобила е образувано в РУ-Ботевград. Около 13.30 часа на 16 октомври в полицията постъпил сигнал, че мъж нанася щети по паркирани коли в с. Врачеш. Незабавно на място бил изпратен патрулен екип на РУ-Ботевград. Униформените установили на място, че столичанин с роднини в селото е нанесъл щети по пет автомобила, паркирани на една от улиците – 52-годишният счупил стъкла и огледало на две от колите и щети по други три. При задържането му съборил един от полицейските служители на земята, вследствие на което униформеният е получил разкъсване на клепача. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 216 от НК. Извършителят е настанен за лечение в психиатрично заведение.

 

Монтана. Различни видове наркотични вещества са открити и иззети в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението на наркотични вещества в Берковица. Вчера след обяд екип от криминалисти и “Специални тактически действия”  в  областната дирекция установили 29-годишен водач на лек автомобил „Джип Чероки”, като при извършеното претърсване в колата намерили и иззели 3 бучки, съдържащи 103 грама амфетамини и плик с 35 грама суха зелена тревиста маса канабис. При последвалото претърсване в обитавания от мъжа имот в града, зад пейка, непосредствено пред жилището, са открити пластмасово шише с 12 топчета канабис, с тегло от 6,5 грама и 6 топчета – 2,6 грама амфетамини. Мъжът е задържан с полицейска заповед  до 24 часа в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от НК.

Търговище. Предприети са активни оперативни действия за установяване на извършител на грабеж от обменно бюро в гр. Попово.  Сигнал за извършеното престъпление постъпил в полицията на 16 октомври около обяд  – неизвестен напръскал със спрей касиерката и отнел голяма парична сума в различни валути. На място бил извършен оглед, а в хода на стартиралото разследване криминалистите открили захвърлена чанта в храстите на улицата – на около 600 м от обменното бюро, съдържаща цялата открадната сума. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198 от НК, работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Плевен. Извършител на кражба на кобила е задържан часове след престъплението. Сигнал за откраднатото от обора животно подал стопанинът на 15 октомври, около 8.50 часа в РУ-Кнежа. На място бил извършен оглед, при който експертите установили, че е разбита вратата на помещението. По информация на собственика, кражбата била извършена в нощта срещу 15 октомври. Веднага започнали оперативно – издирвателните действия, в рамките на които бил установен извършителят – 25-годишен от Кнежа. Той е върнал кобилата, задържан е за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.195 ал.1, т.3, във връзка с чл.194, ал.1 от НК. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Работата продължава разследващ полицай.

 

Кърджали. Задържан е 20-годишен, извършил кражба на 100 лв. от заведение в областния град. След подадената жалба за посегателството, криминалисти от полицейското управление в областния град организирали издирвателни действия и установили извършителя, който според данните до момента е автор на серия кражби. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление. Сектор „Криминална полиция“ продължава проверката по случая.

 

90 ловци са били проверени в съвместна операция на полицейски и горски служители в областта. Във фокуса на проверките са били разрешенията за лов и носене на ловно оръжие, мерките за безопасност, свързани с ловните излети.  Констатирано е нарушение на територията на РУ-Крумовград – един от ловците не е представил разрешително за носене на ловно оръжие. Съставен му е акт по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

 

Русе. Служители на Второ РУ изясняват сигнал за нараняване с нож. За случая е съобщено на 16 октомври около 20 часа, когато жена подала информация, че приятелят й /на 37 години/, във видимо нетрезво състояние, е посетил дома й, където при опит за разговор с баща й и негов съсед  е извадил от якето си нож и е нанесъл прорезна рана по ръката на съседа. На място е извършен оглед, продължава разследването по случая в рамките на образувано досъдебно производство.

 

Разследване за притежание на наркотици е започнато от служители на Първо РУ. На 16 срещу 17 октомври, полицейски екип е извършил проверка в хотел в областния град, след сигнал за две съмнителни лица. В стая в хотела служителите на реда установили мъж на 34 г. и жена на 23 г., от Варна, в помещението заварили разстлан вестник върху радиатор с поставена върху него суха тревна маса с мирис на марихуана, стъклена лула за пушене, а също и малък бял прозрачен контейнер с две бели по-големи кристални бучки и няколко по – малки. Жената обяснила, че тревата е нейна и я предала доброволно. При последвал личен обиск в нея полицаите намерили и свитък от прозрачен станиол, съдържащ бяло кристално вещество – „пико“ по думите й.  Двамата са били задържани в полицията и по случая е започнало разследване в хода на образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ.

 

ГДПБЗН. Възрастна жена е починала при пожар в къща в русенския квартал Средна кула. Сигналът за огнената стихия е получен тази нощ в 01.25 часа. При пристигане огнеборците установявили, че почти цялата покривна конструкция на къщата е изгоряла и паднала, вторият етаж гори, на места в приземния етаж има пропадания на гредореда. След разбиване на входната врата на преддверие и врата към приземния етаж е открито обгорялото тяло на стопанката на дома – на 87-години. До 06.15 часа тази сутрин продължили гасителните действия на пожарникарите. На адреса са изпратени дежурна оперативна група на полицията, експерти от пожарната и съдебен лекар за извършване на оглед и изясняване на причините за произшествието и смъртта на жената.