Болницата в Добрич получи голямо дарение от Сдружение „Солидарност Швейцария – Източна Европа“, съобщиха от здравното заведение. Дареното оборудване се предоставя безвъзмездно от болници и старчески домове от Швейцария. Транспортните разходи се плащат от сдружение „Солидарност Швейцария – Източна Европа”.

След запитване от болницата в Добрич за спешна доставка на болнични легла за оборудване на Ковид отделение, Сдружението организира и достави необходимото оборудване.

Бяха доставени 30 електрически легла, 1специално легло за интензивна грижа с дикубитален матрак, 20 нощни шкафчета, 30 матрака, 3 легла за преглед и масаж, много столове за посетители, инвалидни столове, тоалетни столове, стойки за инфузия.

Ръководството на МБАЛ  Добрич пое задължението спрямо Сдружението, че цялото оборудване ще продължи да се използва след Ковид кризата за отделение за инфекциозно болни пациенти.

„Солидарност Швейцария – Източна Европа“ е основано през 2005 г. и работи в цяла България. Сдружението има 33  членове – активни и пенсионирани лекари, фермери, занаятчии, мениджъри на фирми, учители, полицаи и други.Членовете на Сдружението заплащат членски внос. Освен това Сдружението има много спонсори, които помагат финансово.

От основаването си Сдружението доставя оборудване за болници, старчески домове, училища, общини и пожарни. През последните години доставките са концентрирани само за болници и старчески домове. Ръководството на МБАЛ Добрич изказва хиляди благодарности на добрите хора в Сдружението, като им пожелава много здраве и късмет от свое име и от името на всички жители на област Добрич. НДТ