• Пред „Нова добруджанска трибуна“ Мая ДИМИТРОВА, водач на листата на „БСП за България“ за Добричка област 

– Г-жо Димитрова, поредни избори. И поредни предизборни срещи с хората. Какво по-различно им казвате при срещите си с тях? А самите хора, по-отчаяни ли са, предвид огромните кризи от всякакво естество, които сполетяха България? Всъщност, какво очакват да се промени, ако Ви гласуват доверие – на Вас и на БСП?

– В тази кампания заложихме на срещи с хората лице в лице, това което не успяхме да направим в предишни кампании заради ковид пандемията.

Винаги сме водили позитивна кампания така е и сега.

Ние сме последователна партия и нашата политика е последователна, това което сега казваме на хората е че, изпълняваме обещаното и не само го казваме, но и го доказваме, в по- голямата си част социалната политика на БСП е изпълнена, знаем че трябва още много, наясно сме, че инфлацията изяжда доходите, но благодарения на БСП минималната работна заплата ще бъде 50% от средната брутна за страната, детските градини и ясли в страната са безплатни, ще има безплатни учебници по общообразователни предмети за всички ученици от 1 до 12 клас, еднократна помощ в началото на учебната година родителите ще получават за всяко дете от 1 до 4 клас.

Хората искат стабилно редовно правителство, на всички им е омръзнало от избори, искат достойни доходи и по-спокоен начин на живот.

 

– Предвид неприличната цикличност на избори у нас, въпросът е по-скоро рутинен, но особено важен за нас – хората на Добричка област. Какви са личните Ви приоритети и приоритетите на БСП за нашия регион, който като че ли е встрани от картата на България, поне това е усещането на хората? Истината е че Добрич е най-отдалечен от София и на нашата област са необходими народни представители които да работят за областта.

– С избирането ми за народен представител  поех ангажимент за решаване на проблемите на област Добрич да работя с всички народни представители избрани от областта.

С общи усилия запазихме съда в гр. Каварна и успяхме да преодолеем забраната за разкриване на филиал на Медицинския университет за специалност „медицинска сестра“.

Освен това по време на 48-мото НС се ангажирах с още една кауза, а именно да не се приема законопроектът, предложен от ДБ и подписан от ГЕРБ и ПП за закриване на ясленото дело в България. Детските ясли в България са с много дълга история. С общи усилия на колегите от Парламентарната група на БСП за България и подкрепени от директори на детски ясли от цялата страна, включително и от гр. Добрич, този законопроект не влезе в пленарна зала.

– Очаквате ли дълъг живот на бъдещия парламент и смятате ли, че той най-накрая ще излъчи правителство? В тази връзка – на какви компромиси е склонна БСП в името на стабилността?

– Очаквам хората да излязат да гласуват, да има по-висока избирателна активност, очаквам диалогичност от политическите партии, които ще влязат в Народното събрание, за да може да се състави редовно правителство, да се приеме бюджет, защото липсата на бюджет пречи на работата на общините.

След изборите ние като партия ще се допитаме до нашите членове с кого можем да се коалираме.

– Притеснява ли Ви конкуренцията за гласовете на левите избиратели от страна на новосформираното ляво обединение „Левицата“?

– Колкото до „Левицата“ нека избирателите сами да преценят кои са новите лица в ‚Левицата‘ и какво ново могат да им предложат, по-скоро това са хора, които искат БСП да я няма, но не бива да забравяме, че сме атакувани като партия от всички посоки и въпреки това няма да спрем да работим за хората за по-високи доходи, за децата, за семействата, за мира и за националния суверенитет на България

– Кои ще бъдат първите Ви действия и решения в качеството Ви на депутат от 49-ото Народно събрание?

– Отново ще внесем всички законопроекти, касаещи майчинство, детски добавки, доходи, здравеопазване, по-конкретно за нашия регион и не само; Възобновяване на Напоителни системи /по-точно поливно земеделие/ и сериозно финансиране на зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството и още нещо много важно –  възможността фермерите и производителите сами да продават продукцията си, защото и Румъния е в Европейския съюз, но там режимът за собственото производство и продажбата му е различен

– А какво е личното Ви послание към добруджанци в навечерието на изборите?

– Излезте и гласувайте на 2 април с номер 1 в бюлетината „БСП за България“

ДА! НИЕ МОЖЕМ!

Интервюто взе Сабина ДУКОВА