Масуд Пезешкиан печели президентските избори в Иран

0
114

Кандидатът от реформаторското крило и бивш министър на здравеопазването на Иран Масуд Пезешкиан спечели президентските избори в Иран след обработка на 100% от бюлетините. Това съобщи на 6 юли агенция Tasnim News , позовавайки се на данни от избирателната комисия.

„Бяха обявени окончателните резултати от 14-те президентски избори, в които участваха 49,8% от избирателите. Масуд Пезешкиан беше избран за деветия президент на Иран“, посочва агенцията.

Въз основа на резултатите от гласуването и обработката на всички бюлетини, Пезешкиян е получил 16 384 403 гласа, докато 13 538 179 избиратели са гласували за неговия опонент, представител на консервативното крило Саид Джалили.

Първият тур на президентските избори в Иран се проведе на 28 юни , но тогава нито един от кандидатите за президент не получи повече от 50% от гласовете. По-късно, на 5 юли, се проведе вторият тур на президентските избори . В същото време представителят на иранския изборен щаб Мохсен Еслами съобщи, че избирателната активност на втория тур два часа преди затварянето на избирателните секции е надхвърлила 40% . В резултат на това, според оценки на медиите, избирателната активност на втория тур на президентските избори в Иран може да бъде приблизително 50% .

В първия тур представителят на консервативното крило Саид Джалили загуби от реформатора и бивш здравен министър Масуд Пезешкиян с разлика от 1 милион гласа.

Джалили каза пред „Известия“, че целта на неговата политика е укрепване на отношенията с всички страни, с които Иран има допирни точки в различни области.

Предсрочните президентски избори в Иран бяха свикани след смъртта на президента на страната Ебрахим Раиси при самолетна катастрофа на 19 май . Инцидентът е станал , когато той се е връщал от среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Освен това иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан също е бил в катастрофиралия хеликоптер. Кортежът на Раиси се състоеше от три хеликоптера, два от които достигнаха целта си безопасно . Създадена е комисия за разследване на бедствието. https://iz.ru/