Мария Лалева представи в Добрич новата си книга „Пасиансът на Архангелите“

0
613
Събитието е част от инициативата „Събуди се за култура“ на Община Добрич и Арт Будилник, която се провежда в града тази седмица. Пред добричката публика талантливата писателка Мария Лалева сподели вълнуващата история на самата книга и героите в нея. При самото представяне тя допълни, че „Животът е красива игра, когато намериш равновесието!
ЦИТАТИ:
Раздялата има мистериозното свойство да спира времето, за да можеш да потънеш до дъното в нея. Да те обгърне целия, да те задуши от болка, да свие гърлото до загуба на дъх, да се затвори оня клапан, който позволява на раната да изсвисти във вик през устата и тази задържана болка да изклокочи в гърдите запушена, задавена… Докато сърцето не се свие в спазъм. И не спре. А после да те изпълни онази пустота, която изтрива всяка мисъл. Тогава вече можеш да заплачеш. И да оживееш.
***
Кучетата носят в природата си безпогрешния усет да разпознават човешката същност само от леко докосване. Но на хората понякога са им нужни години, за да усетят разликата между фалшива милувка и искрена ласка.
***
Сърцето винаги има предимство пред ума, когато любовта срещне отново две души. Въпросите връщат илюзията за реалност и задействат ума. А тогава в повече случай свършва истината.
***
Отишъл си далеч от душата си и там, между писаното ти от Бог горе и избраното от човешкия ти разум тук, долу, зее дупка, бездна, пропаст, която се мъчиш да запълниш с какво ли не – храна, алкохол, секс, притежания, работа, пари, самовлюбеност, трупане на знания и умения, безсмислено самочувствие, заблуда за собствено превъзходство, назидание, осъждане, алчност… Болест е тази празнота, болест! Най-страшната болест!
***
Човек или се спасява сам, или не се спасява изобщо. Зависи колко му е голям богът, колко голямо място е разчистил за него човекът в себе си.
Може би всеки от нас ще намери себе си в „Пасиансът на Архангелите“ и ще потопи своя усет към смирението – щастието да отстояваш себе си.
Община Добрич благодари на Мария Лалева за прекрасната вечер, изпълнена с докосване до нейната душевност и светоусещане!
Пожелаваме на Мария Лалева здраве, творческо дълголетие и съзидание!