Майсторският клас на проф. Моцов отново показа майсторство и класа в Шабла

0
593

В рамките на провеждащия се в Шабла Международен фестивал за старинна музика, песен и танц – „Stravaganza – Шабла 2022“, на 4 август бе изнесен  заключителният концерт на Майсторския клас на проф. д-р Николай Моцов за млади оперни певци.
Като гости на концерта, към възпитаниците на предодавателя в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, проф. Моцов се включиха и учениците от Майсторския клас по флейта на преподавателя в НМУ „Любомир Пипков“ – Явор Желев.
Певците, обучавани от проф. Моцов, бяха: тенорите Александър Иванов и Стоян Буюклиев, баритонът Николай Велков и сопраните Криста Петкова и Дари Бракалова.
Единадесетокласничките в Националното музикално училище Гергана Стоилова, Софи-Никол Велинова и Лора Кръстева представиха класа по флейта, а Зорница Гетова (също преподавател в НМА) бе на рояла.
Специален гост на концерта бе водещият мецосопран на старозагорската опера Тереза Бракалова.
Както и на миналогодишното издание на фестивала,  певците на проф. Моцов показаха обаятелно присъствие и на сцената, въпреки младежката си възраст и завиден професионализъм в изпълненията си. Публиката се убеди в думите на откриването  на арт-директора на фестивала Петя Плукчиева, че тези млади оперни певци са тръгнали по пътя на Гяуров, Гюзелев, Кабаиванска и Гена Димитрова.
Александър Иванов изпълни „Alma del core“ на А.Калдара, неаполитанската народна песен „Santa Lucia“, „А, забрадила й“ на Добри Христов. Николай Велков изпя „Verdi prati“ на Хендел и „Стари дядо“ на П. Владигеров. Впечатлилата миналата година шабленската публика с изпълнението си на преработената от маестро Моцов специално за феста песен „Пусто остала Шабла“ Криста Петкова индивидуално изпя арията на Саломе от операта „Иродиада“ на Масне, а след изпълнението на дуета й със Стоян Буюклиев от оперетата „Веселата вдовица“ на Лехар, залата избухна в аплодисменти. Криста учи трета година в НМА и виола и за радост на публиката, заедно със Зорница Гетова на рояла, изпълниха дует на песен от Тодор Попов. Артистичният Стоян Буюклиев покори аудиторията и с дуета с Дари Бракалова от „Царицата на чардаша“, а индивидуално – с арията на Гуалтиеро из операта „Пиратът“ на Белини и ария из операта „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев.  Стоян и 18-годишната Дари Бракалова изпяха дуета „Живот човешки“ из оперетата „Царицата на чардаша“ на Калман, а Дари изпя и арията на мадам Санжен из едноименната опера на Парашкев Хаджиев.
Петимата млади таланти предизвикаха аплодисменти и с изпълнението на квинтета си на „Биляна платно белеше“ на П. Владигеров.
Примата Тереза Бракалова започна с дует с Криста Петкова – „Баракола“ из „Хофманови разкази“ на Офенбах. Изпълнените от нея „Amor“  и „Black Max“ на Болкъм покачиха емоционалния градус в залата, а безспорната поанта във великолепния концерт бе неговият завършек – „Помниш ли?“, дует на Силва и Едвин из „Царицата на чардаша“ в изпълнение на Тереза Бракалова и проф. Николай Моцов.