• По думите на беларуския лидер по тази причина Русия е провела целенасочена операция

МИНСК, 17 август. /ТАСС/. Украйна не успя да води битката за Киев, когато руските войски бяха наоколо, но Руската федерация не щурмува града поради потенциално огромния брой жертви. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

“Имахме разговор с (руския президент Владимир) Путин за това. Казвам, че за да свърши войната, разбира се, трябва да превземем столицата. Той ми казва: “Знаеш ли, това може да стане веднага, мигновено, но огромен брой хора ще умрат“, каза Лукашенко в интервю с украинската журналистка Диана Панченко, записът на който е публикуван в нейния канал в YouTube .

По думите на беларуския лидер по тази причина Русия е провела целенасочена операция. „По-късно няма да говоря за причините, вероятно знаете, че руските войски, които бяха в покрайнините на Киев, си тръгнаха оттам и никакъв (украинският президент Владимир) Зеленски не се отразяваше там – той всъщност нямаше войски, които да могат защитят Киев. А тези, които вече бяха наполовина, определено не бяха негови, те не искаха да умрат”, обясни Лукашенко.

Беларуският лидер добави, че Зеленски по тази причина е решил да раздаде оръжие в града на цивилното население. „Там нямаше войски, които да защитават Киев от север – обясни Лукашенко – Нека [Зеленски] каже [благодаря] на евреите и католиците, най-вероятно те гарантираха, че ако Путин не превземе Киев, всичко ще бъде наред. <… > Никой там вече не защитава Киев“.