Лионел Меси спечели приза за най-добър футболист в света за 2022 г. search FIFA The Best, а легендата на българския футбол Христо Стоичков участва в церемонията в Париж.

„Удоволствие е да бъда отново тук сред нас тримата, с Мбапе и Бензема. Благодаря на моите съотборници. Част от тази награда се дължи и на тях и е признание за отбора за всичко, което направихме. Тази година беше луда за мен. Исках да постигна мечтата си след толкова много борба за нея. Това е най-красивото нещо, което ми се е случило в кариерата ми. Малцина могат да го постигнат, а аз успях”, обясни Меси, който каза още “Благодаря на съпругата, семейството и децата си, заспивайте сега, всеки един от вас тримата!”.

Геният от Росарио бе големият фаворит още преди обявяването на съкратения списък с номинираните, след като изведе Аржентина до световната титла в Катар. Аржентинецът отбеляза седем гола и записа три асистенции по време на Мондиала. На церемонията в Париж той бе придружен от съпругата си Антонела Рокузо.

Карим Бензема спечели титлата в Ла Лига с Реал Мадрид и трофея в Шампионската лига. Поради това той извоюва и „Златната топка“ на „Франс Футбол“. Французинът реализира 15 гола в Шампионска лига през миналия сезон и бе избран за №1 турнира. Той стана и голмайстор на Ла Лига с 27 попадения.

 

 

Килиан Мбапе отбеляза осем попадения за Франция по време на Световното първенство и стана голмайстор на турнира. Той се превърна в първия играч от 56 години насам, реализирал хеттрик на финал на световно първенство. За ПСЖ 24-годишният нападател вкара 39 гола и направи 26 асистенции в 46 мача.

При жените за The Best 2022 номинирани бяха Алексия Путеяс (Барселона), Бет Мийд (Арсенал) и Алекс Морган (Сан Диего Уейв). Призът за втора поредна година спечели футболистката на испанския гранд. Тя получи наградата си лично от Джани Инфантино. Испанката вече спечели наградата миналата година, а също така спечели и Златната топка в последните две издания. Каталунката спечели Лигата и беше вицешампион и голмайстор в Шампионската лига през 2021-2022 г., в допълнение към отбелязването на 34-те й гола. Разкъсване на връзки на коляното през юли я държи извън терена оттогава. Тя е първата състезателка, която печели отличието в две поредни години.

“Много благодаря на всички вас, които гласувахте. Поздравления за другите две финалистки, които също го заслужават. Искам да си спомня всички хора, които са били до мен през целия ми живот, аз съм малка частица от всички тях, хора, които са ме обичали. Прекосявала съм пътя. Ако имаш мечта, работиш по пътя и мечтаеш много усилено, можеш да го постигнеш. И преди всичко се наслаждавай на пътя”. Това бе речта на футболистката от Барселона, която се обърна към президента на клуба си Жоан Лапорта на каталонски, за да го поздрави.

***

Галата започна с почит към Пеле, който наскоро почина. Видео, в което са събрани магическите му мачове и головете му, както и речта на президента на ФИФА Джани Инфантино и Роналдо -Феномена разчувства вдовицата на Краля на футбола Марсия Аоки, която присъства лично в залата и получи специална награда, посветена на легендата.

„Пеле е футболът, загубихме го, но той все още е с нас, защото е вечен“, обясни президентът Джани Инфатино, преди да благодари на семейството му, което бе в залата.

“Той показа, че чернокожият футболист може да бъде най-добрият и че може да победи расизма. Надявам се всички да погледнат примера на Пеле, за да можем да преодолеем този бич. Той имаше много голямо влияние върху обществото”, коментира Роналдо, който спечели Световната купа през 2002 г.

Съпругата на Пеле обяви: „Голяма чест е да бъда тук на тази прекрасна гала на ФИФА и почитта към Пеле. Бог ни даде Едсон, Пеле и целият свят го прие великолепно. Благодарна съм“.

Сред публиката бе и Жаирзиньо, съотборник на Пеле в бразилския отбор. Той обяви и своите похвални думи за легендарния играч на Селесао.

Последва награждаването. Първата номинация бе за вратарка номер едно в света. Ан-Катрин Бергер от Челси, Мери Ърпс от Манчестър Юнайтед и Кристиан Ендлер от Лион бяха кандидатките. Спечели Мери Ърпс, която допусна само два гола на европейското първенство, което родината й спечели, запазвайки чиста мрежа четири пъти. Тя получи наградата си от Дидие Дрогба. Вратарката на Манчестър Юнайтед обяви: “Благодаря на всички, които гласуваха за мен, голяма чест е да държа този трофей в ръцете си, който тежи много. Благодаря на семейството ми и на всичките ми съотборници в Манчестър Юнайтед”, каза тя.

Последва наградата за най-добър вратар при мъжете. Призът спечели световният шампион Емилияно Мартинес. Ясин Буну от Севиля и Тибо Куртоа от Реал Мадрид останаха негови подгласници. Вратарят на Севиля и Мароко изигра страхотно световно първенство, на което допусна само един гол до полуфинала. Куртоа спечели Лигата и Шампионската лига. Мартинес беше най-добрият вратар на световното първенство в Катар и имаше решаваща роля на полуфиналите при дузпите срещу Холандия и на финала срещу Франция.

„Това е източник на гордост за моята страна. Спечелването на световно първенство е прекрасно за цялата страна, особено в лошите икономически времена, в които живеем. Да видя как майка ми чисти сгради в продължение на осем или девет часа е примерът, който няма да забравя”, коментира аржентинският вратар на Астън Вила. Той благодари и на баща си за всичко, което е направил за него.

Последва номинацията за наградата “Пушкаш” за най-красив гол. Негов реализатор бе Марчин Олекси, който играе с патерици, тъй като единият крак му е ампутиран. Голът му бе със странична ножица. Той благодари на своето семейство и цялата футболна общественост.

След него бяха наградени най-добрите треньори – първо при жените и след това – при мъжете. Българската легенда Христо Стоичков връчи приза за треньорка номер 1. Соня Бомпастор от Лион, треньорът на Бразилия Пиа Сундхаге и треньорът на Англия Сарина Вигман бяха трите финалистки, а победителка стана Вигман. Тя вдъхнови английския национален отбор да вдигне Еврокупата, а като играч печели The Best през 2017 и 2020 г. и не е загубила мач, откакто пое отбора на Англия (22 победи и четири равенства в 26 мача).

ФИФА номинира за треньор номер 1 Карло Анчелоти (Реал Мадрид), Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити) и Лионел Скалони (Аржентина, национален отбор) в категорията “Треньор номер 1 на 2022 г.”

Карло Анчелоти изведе Реал Мадрид до титлата в Шампионската лига и Ла Лига, докато Пеп Гуардиола стана шампион на Англия с Манчестър Сити. Скалони триумфира на Мондиал 2022 с тима на Аржентина.

Победител в тази категория бе естествено световният шампион Лионел Скалони. “Искам да благодаря на 26-те футболисти, които ни осигуриха футболното безсмъртие, на хората от моя щаб. Завинаги ще ви бъда задължен. Най-стойностното в цялата кариера е да накараш своя народ да бъде щастлив. Като футболист и като треньор го изпитах. Благодаря на своите деца. Без тях нямаше да съм това, което съм”, каза със сълзи в очите аржентинецът.

След музикална пауза последваха номинациите за “смелите сърца” в света на футбола, най-добрите отбори при жените и мъжете, както и двете най-ценни отличия – за футболист и футболистка номер 1.

Наградата за “Феър плей” получи Лука Лучошвили, който спасява живота на футболист на терена. Наградата за спортсменство спечелиха аржентинските фенове, изминали толкова много километри, за да подкрепят отбора си в Катар и да изживеят немислимото – спечелването на световната титла. На церемонията присъства колоритен фен с тъпан, който обяви предсрочно, че Аржентина печели всички награди тази вечер.

Идеалният отбор при жените бе съставен от Ендлер, Луси Бронз, Мапи Леон, Лия Уилямсън, Уенди Ренард; Алексия Путеяс; Кийра Уолш, Лена Обердорф; Алекс Морган, Сам Кер и Бет Мийд.

При мъжете най-добрите 11 са: Куртоа; Ашраф Хакими, Жоао Кансело, Върджил Ван Дайк, Кевин Де Бройне; Лука Модрич, Каземиро; Лео Меси, Мбапе, Бензема и Холанд. Тримата играчи на Реал Мадрид в идеалната единайсеторка Бензема, Модрич и Куртоа не присъстваха на галата заради “натоварения график на тима”.

Кой гласува? Четири групи съставяха журито, което определи победителите:

-Капитаните на 221 футболни отбора, които са членове на ФИФА

– Селекционерите на 221 отбора, които са членове на ФИФА

-Специализираните спортни журналисти, които представя всяка селекция

-Фенове, регистрирани на уебсайта на search FIFA, които гласуват онлайн

Всяка група представляваше 25 процента от вота, така че всички те имаха еднаква сила и стойност и критериите на едни спрямо други вече не се броят. https://trud.bg/