Ливадната пеперуда е засегнала около 30 на сто от слънчогледовите площи в Добричка област

0
552

Нападението от ливадна пеперуда е засегнало около 259 хил. от общо 853 хил. декара слънчоглед в Добричка област. Увредените площи са третирани, основно с наземна техника, при пълна комуникация с пчеларите. Пострадали са и ограничени площи пшеница. Това заяви Дарина Василева от отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по време на среща с производители в рамките на земеделския форум “Дни на полето”, организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В момента вредителят какавидира и след 15-и, 20 август се очаква да приключи развитието на третото поколение, което се счита за най-вредоносно. Ако наблюдаваната в момента суша, която е неблагоприятно условие за развитието на гъсеницата, продължи и тогава, има вероятност плътността и ареалът на разпространение на неприятеля да намалеят, каза още Василева. Възможно е обаче един дъжд пак да му даде тласък, допълни тя.

Дотогава има вероятност част от слънчогледа вече да е ожънат, но ливадната пеперуда е всеядна и би могла да се прехвърли върху бостани и други зеленолистни култури, както и да премине в частни домове, каза още Василева. Въпреки това третирането срещу вредителя, докато той е още в почвата, не е вариант. Специалистът сподели, че предстои да бъде одобрена трихограма за борба с ливадната пеперуда. Очаква се и да бъде удължен срокът за пръскане срещу нея, но все още не е ясно с колко.

Василева каза, че масов летеж на ливадната пеперуда е забелязан в края на юни – в периода на цъфтеж на слънчогледа, когато пръскането е забранено. В областта са били регистрирани общо три огнища – в общините Добричка и Крушари. Много бързо – в рамките на три денонощия, вредителят се е прехвърлил от необработваеми площи и полета с лавандула, люцерна и билки върху слънчогледа.

Освен ливадна пеперуда, тази година в областта е установена и диабротика – по около 1500 декара царевица. През пролетта са били забелязани още хоботник и телен червей, при които от миналата година се наблюдава разширяване на ареала на разпространение от общините Генерал Тошево, Добричка и Крушари към морето – Балчик и Каварна. В Каварненско е установена и висока плътност на щурци, но в ограничени площи, където не е била извършена предварителна подготовка на почвата преди сеитбата.

Към момента в ОДБХ няма получени сигнали за подмор на пчели, сподели още Василева.

БТА