Къща-музей „Панчо Владигеров“ гостува в Шабла с изложба и концерт

0
320

Зеленият образователен център покани почитателите на класическата музика на изложба и концерт, посветени на Панчо Владигеров.
Държавен културен институт къща-музей „Панчо Владигеров“ София се помещава във фамилната къща на композитора. Музеят представи изложба с архивни документи на големия виртуоз, като първия негов нотен архив е от 1911 година. Над 7 хил. архива притежава културната институция – от рождението до смъртта му.
За изложбата са събрани свидетелства и архивни материали от фонда на музея – снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и лична кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров.
Даниела Колева имаше удоволствието да представи директора на музея Надя Сотирова.
„Панчо Владигеров е човек, с който България се представя по света. С тази изложба ние искаме да покажем и напомним за човека и композитора Панчо Владигеров. През целия си живот той е бил заобиколен от известни личности. На 19 години получава своето
първо признание. Учи в чужбина и след 1932 година се прибира в България. Бил е член на жури и основоположник на днешния конкурс „Варненско лято“. Бил е отдаден на работата си преподавател, който е „извличал“ най-доброто от своите ученици, но не за 30-40 минути час, а за часове. Мнозина свързват името на Владигеров с рапсодия „Вардар“, но той пише и произведения за цигулка. Има брат-близнак ЛюбенВладигеров, който е цигулар.“ – тези и още много интересни неща разказа Надя Сотирова.
Присъстващите в залата имаха възможността да чуят произведения от Владигеров, Моцарт, Брамс, Камий Сен-Сан в изпълнения изпълнения на Иван Кръстев (цигулка) и д-р Александър Лиалиос (пиано).