Сълзи от мъка, вместо сълзи от радост. В това се превърна шампионският парад на победителите в “Супербоул” Канзас Сити Чийфс в града, след като трима души откриха стрелба сред морето от фенове, които приветстваха новия-стар шампион на НФЛ. 

Трима души са задържани от полицията, като единият от нападателите е бил арестуван с помощта на част от стотиците хиляди привърженици на шампионите.

Най-малко един човек е убит при стрелба по време на парада, а ранените са над 20. Сред тях има 9 деца, но според непотвърдена информация, пострадалите са близо 30, а децата – 11. 7 от ранените са в критично състояние.

Стрелбата става в близост до жп гарата Юниън, малко след края на парада.

“Всеки, който е наблизо, трябва да напусне района възможно най-бързо и безопасно, за да се улесни лечението на пострадалите от стрелбата”, добавиха силите на реда.

Според съобщенията, градските власти са очаквали, че парадът ще събере тълпа, която може да надхвърли 1 милион души.

“Моля, присъединете се към мен в молитва за всички жертви на това отвратително деяние. Молете се лекарите и служителите, които реагират първи, да имат уверени ръце и всички да получат пълно изцеление”, призова в “Екс” лайнбекърът на отбора победител Дрю Транкил.

Видео показва фенове и случайни минувачи в близост до мястото на стрелбата, които преследват и задържат човек, който според полицията може да е един от тримата стрелци.

 

Властите обаче не потвърждават, че лицето, което се вижда на видеото, е един от тримата задържани от полицията.

“Работим, за да установим дали един от тримата е този, който е на това видео, където фенове са оказали помощ на полицията”, заяви началникът на полицията Стейси Грейвс на пресконференция по-рано през деня.

На видеото се вижда как полицията отвежда някого в ареста. Случаен минувач заяви: “Когато се справихме с него, пистолетът изпадна”.

Полицията не е идентифицирала никого от задържаните и не е съобщила, че са му повдигнати обвинения. Властите използват думата “задържани”, а не “арестувани”.

Президентът Джо Байдън изказа своето възмущение и огорчение от стрелбата и поднови призивите си към Конгреса да приеме по-строги закони за оръжията, включително забрана на огнестрелните оръжия.

https://bgvoice.com/