Археолози от университета в Инсбрук откриха рядка християнска реликва в мраморния олтар на църква в Австрия. Това е кутия с реликварий от слонова кост на 1500 години. Предполага се, че изобразява сцената на Моисей, който получава 10-те заповеди на планината Синай, както и лицата на светци и възнесението на Христос. Кутията беше смятана за важна находка, тъй като свещените предмети от ранното християнство са изключително редки.

Общо в света са открити около 40 подобни артефакта, като последният е преди повече от 100 години. Екипът предполага, че реликварият е направен 100 години след Миланския едикт през 313 г. Това споразумение, постигнато от римските императори Константин и Лициний, провъзгласява религиозна толерантност в Римската империя и особено отличава християните.

Проучването е извършено в раннохристиянска църква в община Иршен. Преди приемането на едикта това вероятно е било езическо светилище.

В дупката, където някога е бил олтарът, археолозите забелязват камък за запечатване. След като го извадиха, те извадиха фрагменти от реликвария. Разбита е на парчета, но археолозите успяват да възстановят оригиналната й форма.

Учените отбелязаха високото качество на работата. Те предположиха, че кутията е изработена не в Иршен, а в голям занаятчийски център. Тази реликва е трябвало да бъде една от основните светини на църквата. Археолозите ще трябва да установят защо тя не е била изнесена при разрушаването на църквата, а е оставена в руини, пише The Daily Mail.