Курсант във ВВМУ Варна  извади кръста от морските води край къмпинг “Добруджа” в Шабла

0
342

Двадесетгодишният Валентин Сурталов  извади Светия кръст на Йордановден от морските води край къмпинг “Добруджа” в Шабла. Това съобщиха от Областна администрация – Добрич. От шестимата, скочили в морето той е стигнал пръв до кръста. Валентин е родом от село Крапец и е курсант във Висшето военноморско училище във Варна, допълват от администрацията.

Преди ритуалното хвърляне на кръста отец Павел Максимов отслужи водосвет. Празничният ден започна с църковна служба в храм „Св. Харалампий“ в град Шабла.

На хвърлянето и изваждането на кръста присъстваха две именички – областният управител Йорданка Костадинова и председателят на Общинския съвет в Шабла д-р Йорданка Стоева, казаха още от администрацията.

Кметът Мариян Жечев и областният управител Йорданка Костадинова поздравиха Валентин Сурталов и му пожелаха здраве и късмет.

Ритуалът по изваждане на кръста на 6 януари, Богоявление, се състоя на още две  места в община Шабла.- селата Крапец и Дуранкулак. В село Крапец пръв до кръста стигна Дамян Христов от Добрич.