• 71-вата Мис Свят 2024 се проведе на 9 март от 19:30 ч. в Мумбай, Индия. Мис Свят 2022 Каролина Белавска короняса своята наследничка Кристина Пишкова от Чехия. Индийката Сини Шети успя да стигне само до Топ 8.

Произходът на конкурса Мис Свят може да се свърже с 1951 г., когато Ерик Морли организира конкурс за бикини на Фестивала на Великобритания. Беше известен като Фестивалния конкурс за бикини. След като получи голямо внимание от британските медии, конкурсът беше преименуван на Мис Свят. В първото състезание Керстин “Кики” Хакансон от Швеция беше коронясана за първата Мис Свят.

71st Miss World 2024: Sini Shetty representing India, Karan Johar to host.  See judges, performers, where to watch | Mint

Индия беше домакин на 71-ия конкурс за Мис Свят след 28-годишно прекъсване. Състезатели от 115 държави се състезаваха помежду си, за да спечелят заветната корона. Миналогодишната победителка, Мис Свят 2022 Каролина Бялавска от Полша, короняса своята

Мис Свят 2024 Акценти: Кристина Пишкова от Чехия коронована за Мис Свят 2024

наследничка Кристина Пишкова от Чехия на грандиозно събитие в Jio World Center в BKC, Мумбай. Конкурсът за красота беше предаван на живо в SonyLIV. Събитието беше излъчено в повече от 140 държави и територии. Тази година 22-годишната Сини Шети, носителка на Мис Индия Свят, представляваше Индия на състезанието. 

Победителката от Мис Свят 2024 Кристина Пишкова се коронясва от Мис Свят 2022 Каролина Белавска.  (Instagram)

Междувременно Ясмин Азайтун от Ливан спечели титлата Мис Свят Азия и Океания. Аше Ейбрахамс от Тринидад и Тобаго спечели титлата “Мис Америка и Карибите” на 71-ия конкурс “Мис Свят”.  Лесего Чомбо от Ботсвана спечели титлата Мис Свят Африка. Нита Амбани печели наградата Мис Свят за хуманитарни дейности на 71-ия конкурс за Мис Свят 2024 за работата си във фондацията Reliance, организация с нестопанска цел. Джулия Морли CBE, председател на организацията Мис Свят, й връчи наградата. Аксел Рене от Мартиника е носителката на наградата Мис Свят Топ модел. Виетнамката Huynh Phuong спечели мултимедийната награда на конкурса Мис Свят 2024. Организацията Мис Свят обяви носителката на наградата Beauty With A Purpose. Летисия Фрота от Бразилия спечели престижната награда. Тя е посланик на каузата за болестта на Хансен в своята страна и в международен план. Тя обучава хората за болестта. Освен това е работила като доброволец в Южна Африка, Зимбабве и Амазонка, събирайки средства, за да занесе храна и вода на нуждаещите се.

Представителят на Индия Сини Шети достигна до Топ 40. Освен Индия, другите страни, попаднали в списъка, са Ботсвана, Нигерия, Зимбабве, Англия, Ливан, Канада, Доминиканската република, Перу, Пуерто Рико, Тринидад и Тобаго, Кения, Камерун, Мадагаскар, Мавриций, Сомалия, Южна Африка, Южен Судан, Танзания, Белгия, Чехия, Франция, Гибралтар, Италия, Испания, Уелс, Австралия, Индонезия, Малайзия, Нова Зеландия и Турция, наред с други.

Мис Свят 2022 Каролина Бялавска пристига на сцената на Мис Свят, за да коронова своята наследничка. Каролина избра бляскава зелена рокля с пайети с дълбоко деколте без презрамки и прилепнал силует за случая.

Актьорският състав на Heeramandi на Sanjay Leela Bhansali – Sonakshi Sinha, Aditi Rao Hydari, Manisha Koirala, Richa Chadha, Sanjeeda Sheikh и Sharmin Segal – присъстваха на конкурса Мис Свят, за да представят първата си песен „Sakal Ban“. Актьорският състав и 13-те най-добри състезателки на Мис Свят преминаха по сцената в пищни традиционни индийски ансамбли под звуците на песента.

Пишкова е втората Мис Свят от Чехия след победителката от конкурса за 2006 г. Татана Кучарова.

Според официалния уебсайт на Мис Свят Пишкова е чешки модел, който следва отделни степени по право и бизнес администрация.

Пишкова, която е на около 20 години, е и основател на фондация Кристина Пишко. Моделът, който владее английски, полски, словашки и немски език, е привърженик на устойчивото развитие чрез образование.

„Нейният най-горд момент беше откриването на английско училище за деца в неравностойно положение в Танзания, където тя също беше доброволец. Тя обича да свири на напречна флейта и цигулка и има страст към музиката и изкуството, след като е прекарала девет години в академия по изкуствата“, гласи профилът на Pyszkova на сайта.

Индия, която беше домакин на събитието след 28 години, беше представена от 22-годишния Шети.

Родената в Мумбай Шети, която бе коронясана за Femina Miss India World през 2022 г., беше победена от Zaytoun, която спечели последното място в топ 4 на състезанието.

Индия е печелила престижната титла шест пъти – Рейта Фариа Пауъл (1966), Айшвария Рай Бачан (1994), Даяна Хейдън (1997), Юкта Мухей (1999), Приянка Чопра Джонас (2000) и Мануши Чилар (2017).

71-вият конкурс за Мис Свят, в който участваха състезателки от 112 държави, се проведе в Jio World Convention Center в BKC.

Част от журито от 12 съдии за финала включваше филмовия продуцент Sajid Nadiadwala; актьори Крити Санон, Пуджа Хегде; играч на крикет Harbhajan Singh; новинарска личност Раджат Шарма, социален работник Амрута Фаднавис; Vineet Jain, MD на Bennett, Coleman & Co. Limited; Джулия Морли, председател и главен изпълнителен директор на организацията Мис Свят; Джамил Саиди, стратегически партньор и домакин – Мис Свят Индия, и три бивши Мис Свят, включително Чилар.

Режисьорът Каран Джохар и бившата Мис Свят Меган Йънг бяха домакини на събитието, което започна на висок тон с изпълнения на певците Шаан, Неха Каккар и Тони Каккар.

На събитието беше пуснато и видео послание от Чопра Джонас, подчертаващо важността на „красота с цел“, слоган, свързан с конкурса „Мис Свят“.

По-рано актьорският състав от първия уеб сериал на Санджай Лила Бхансали „Heeramandi: The Diamond Bazaar“ – Маниша Коирала, Сонакши Синха, Адити Рао Хидари, Рича Чада, Шармин Сегал и Санджида Шейх – излезе на сцената с 13 бързи мис Световни състезатели в новоиздадената песен на шоуто „Sakal Ban“.

Едномесечният конкурс за Мис Свят започна с „Церемонията по откриването“ и „Индия приветства световната гала“ от Индийската корпорация за развитие на туризма (ITDC) в Ню Делхи на 20 февруари.

Той включваше серия от строги състезания, включително демонстрации на таланти, спортни предизвикателства и благотворителни инициативи – всички целящи да подчертаят качествата, които правят тези състезатели посланици на промяната.

How to vote for Victoria Disorbo, the American contestant at Miss World 2024  - AS USA

Victoria Disorbo

Clarissa Bowers - Miss World... - Thailand-beauty pageant | Facebook

 

Clarissa Bowers

Организацията Мис Вселена претърпя серия от промени в политиката, откакто беше придобита от Anne Jakkaphong Jakrakutatip.