Във връзка с превенцията от разпространение на коронавирус – COVID-19, вчера, 18 март, в късния следобед се проведе заседание на общинския Кризисен щаб в Генерал Тошево.

В рамките на заседанието бяха обсъдени всички предприети мерки от страна на Община Генерал Тошево и отговорните институции за превенция от коронавирус на територията на общината. Кметът констатира, че до момента Общинска администрация, включително кметствата и кметските наместничества, Медицинския център, Районно управление на МВР, както и Районна служба ПБЗН са обезпечени с маски и ръкавици. Посочено бе, че в синхрон с предприетите от Националния оперативен щаб действия са издадени заповеди до всички лица и структури, които имат пряка работа с граждани, като се обърна специално внимание на социалните услуги и патронажната грижа.Докладвани бяха броя на лицата, върнали се от други страни, както и тези, които са били в градове в България, където вече има регистрирани случаи на COVID-19.

По предложение на кметския екип се взе решение да бъдат закупени 10 бр. помпи, с които ще бъдат дезинфекцирани публичните общински места, както и 1000 бързи теста за установяване на зараза. Паралелно с това ще бъдат закупени и защитни облекла за работа със специализирани химични разтвори на отговорните институции. В ход е процедура и по закупуване на инфрачервени термометри, които отчитат телесната температура от разстояние.

На срещата стана ясно, че предвид създалата се ситуация до края на извънредното положение в страната се забранява петъчния пазарен ден в Генерал Тошево.

Следващото заседание на Кризисния щаб ще се проведе в понеделник.