КРАЙ БОЛАТА ИЗПЛУВА ОЩЕ ЕДИН САК С КОКАИН. ПАКЕТИТЕ СА ИЗПАДНАЛИ ОТ ДВОЙНО ДЪНО НА КАТАСТРОФИРАЛ КОРАБ

0
1574

Нов сак с кокаин изплува в Черно море, този път пред плаж Болата край нос Калиакра. Наркотикът е забелязан при обход на катер на Граничната полиция във вторник, около 17 часа следобед. Сакът, вързан към спасителна жилетка, съдържа 16 пакета – всеки с тегло 1 кг и 100 г. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич са започнали незабавни действия по разследването. Намереният наркотик е реагирал на кокаин на полевия тест. Според направените експертизи, изплувалият сак с кокаин край нос Калиакра, спасителната жилетка и опаковките са същите, като намерените край шабленското село Тюленово и „Слънчев ден“ край Варна.

Пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че количеството кокаин край Тюленово бе 170 кг, а край Варна – 25,430 кг, като високорисковото наркотично вещество е с изключителна чистота.

Действията по разследването продължават под надзора на Окръжната прокуратура в Добрич.

Етикетите и надписите на спасителните жилетки сочат производител Бразилия, затова се предполага, че кокаинът идва от тази държава. Пакетите били натоварени в двойно дъно на кораб, чийто капитан не познавал добре теченията на Дунав и допуснал катастрофа в реката. Твърди се, че при маневра плавателният съд ударил силно дъното, скъсал обшивката, получила се голяма пробойна и саковете започнали да падат. Това е станало на 22 март, когато на пустия румънски плаж в Сфанту Георге край Тулча бяха открити 800 кг кокаин.

Предполага се, че от реката спасителните жилетки са се понесли по течението на Дунав и са влезли във водите на Черно море, за да изплуват десетина дни по-късно в български води.

Все още българските власти нямат отговор за точния маршрут на авариралия кораб, коя е била началната и крайната дестинация, както и под чий флаг е плавал. До момента на румънска и на българска територия са открити общо над 1650 килограма кокаин и засега никой не може да каже колко са били транспортирани. Сигурно е, че наркотиците са произведени в Латинска Америка и не са били предназначени нито за Румъния, нито за България, а за консуматори в Западна Европа. НДТ