Община Добрич е пионер в България в разрешаване на проблема с популацията на безстопанствените котки. Отношението към безгласните четириноги – мерило за нашата човечност и обществена съпричастност

 

През изминалата 2020 година бяха успешно усвоени отпуснатите чрез Центъра за защита на природата и животните средства за кастрации на бездомни котки на територията на град Добрич. С активното съдействие на доброволци и заинтересовани страни в града бяха кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани срещу бяс 79 котки. Макар цифрата да не звучи внушително на пръв прочит, предвид геометричната прогресия на размножаването им, резултатът от извършените кастрации е НАД 1000 БЕЗДОМНИ ЖИВОТНИ ПО-МАЛКО ПО УЛИЦИТЕ НА ГРАДА НИ САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА!

Община Добрич е единствената община в България, която активно работи за разрешаване на проблема с популацията на безстопанствените котки. Благодарение на прозорливостта на местната администрация общината се превръща в образец на законност, ефективност и хуманно отношение към животните! Отношението към безгласните се смята за мерило на нашето развитие като индивиди и общество, а с тази добра практика самите ние, като добруджанци, се превръщаме  в мерило и стандарт за останалите общини в България!    

Снежанка и Снежинка от парк „Свети Георги“ се наслаждават на спокойния си живот в Германия, който започна благодарение именно на кастрационната програма на община Добрич.

Доброволците, които са внесли предложението за отпускане на средства и които са съдействали активно за реализацията на програмата, се обърнаха към екипа на НДТ, за да изкажат специални благодарности към кмета на град Добрич г-н Йордан Йорданов и неговия екип – за осъзнаването на проблема с безстопанствените котки и политическата им воля за неговото разрешаване, към г-жа Галя Миткова – за усърдната й работа по осъществяване на предложението за кастрационната програма, към г-н Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните  – за неговата загриженост и осъществен контрол, и, разбира се – към общинските съветници, за осигурената подкрепа за предложението.

Реализираната програма през 2020 година е едва първа стъпка към разрешаването на съществуващите проблеми с размера на популацията на безстопанствените котки в община Добрич. Защитниците на животните в областта споделят, че продължаването на добрата практика е задължително за постигане на трайни резултати и се надяват, с подкрепата на местното правителство, в идните години да намалят броя на безстопанствените котки до абсолютния минимум. Те с нетърпение и надежда очакват обсъждането на бюджет 2021 година, тъй като стотици животни все още имат нужда от помощ, а до някои от кварталите на града не са успели да достигнат през изминалата година.

Чери от улица „Отец Паисий“ расте здрава и красива и през следващите години няма да подтави началото на роджва линия за стотици бездомничета с нещастна съдба.

Промяната в отношението към животните в община Добрич е бавна, но осезаема и ефективна. Все повече наши съграждани се включват в спасяване на бездомни котки и всеки от тях се моли българите да осъзнаем отговорността, която носим за техните съдби. Мечтите и желанията им за тази Коледа са все по-малко техни съграждани да захвърлят домашните си любимци на улицата, като ненужен боклук, а насилието над животни, което е инкриминирано в Закона за защита на животните, да бъде преследвано и наказвано ефективно от органите на реда. Мечтаят си за наистина европейско общество и европейска среда без бездомни животни. Ако желаете да бъдете част от тяхното малко общество на добротворци, или просто желаете да следите новините за добрите им практики, харесайте страницата във фейсбук: „Котките на Добрич“.

Община Добрич положи основите на една фундаментална промяна в отношението на местното общество към бездомните котки и то чрез личен пример. Започната добра практика трябва да продължи, и то не само на територията на нашата община!

СНИМКАТА НАЙ ГОРЕ: Кастрациите се извършват от Кабинет “Стоянов”, гр. Варна, чрез иновативен метод с латерален достъп. Разрезът е с размер от 1 см и животното се възстановява за 24 часа.