Корнелия Нинова, БСП: Някои текстове в Закона за мерките за извънредното положение показват, че дори в този момент правителството не може да прави политика в грижа за хората /ОБНОВЕНА/

0
995

Корнелия Нинова – лидер на БСП, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Продължаваме с Корнелия Нинова затова дали управляващи и опозиция успяха да загърбят противоречията, но и за новото законодателство, което би трябвало да бъде гласувано в сряда, свързано с извънредните мерки. При нас е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Добро утро.
Корнелия Нинова: Добро утро.
Водещ: Всички, както виждаме, са в извънредно положение. Ще се приема извънредно законодателство – за всичко това ще говорим в следващите минути. Но като че ли всички бяха учудени, и наистина като че ли беше извънредно положение миналия петък в Народното събрание, когато с 201 гласа „за“ всички приеха извънредното положение. Като че ли очаквахме да има отпор от страна на опозицията , но загърбихте противоречията. Защо?
Корнелия Нинова: Разбира се. Ние сме отговорни хора, виждаме колко е голяма е опасността за здравето на българите, и за икономиката, и социалната и здравната система. В такива моменти проявяваме такава отговорност . няма нужда от самоцелно опозиционно поведение. Въпреки че Председателския съвет не беше лесен преди вземането на решение. Предложението на Министерски съвет беше за безсрочно извънредно положение, което за нас не беше приемливо. Искахме да има срок, пък ако трябва след това да се удължава. Управляващите приеха предложението ни за един месец. Освен това на Министерски съвет се даваха правомощия, без да бъдат ограничени така, както трябва по Конституция. Нашето предложение беше да ги ограничим в чл. 57, ал. 3 от Конституцията, да не се нарушават онези конституционни права, които са гарантирани на всеки, дори във военно и извънредно положение. Приеха и това наше предложение. И така вече решението придоби много плътен и много добър вид и го подкрепихме.
Водещ: Казахте, че е била трудна онази среща. Тя като че ли продължи и по-дълго време, защото работата на Народното събрание започна едва след 10.00 часа, в пленарна зала говоря. Преди това явно са се опитвали вас да ви убедят, че е редно да се въведе извънредно положение, или по-скоро сте спорили на база на тези ваши предложения – да има срок и да се спази чл. 57 от Конституцията, именно основните права на гражданите са неотменими и всички останали алинеи под него?
Корнелия Нинова: Повече време отне доклада на ген. Мутафчийски, на експертите и на Кризисния щаб,да ни запознаят с фактите, защото не всички знаехме всичко. Що се отнася до това дали управляващите са спорили за нашите предложения – не. В момента, в който ги предложих на г-н Борисов, той каза: „Добре“.
Водещ: И така стигнахте до единодушното предложение да има извънредно положение в България. Какво обаче означава това? Има ли нещо притеснително? Виждате ли нещо притеснително в това извънредно положение? Част от мерките, които вие, тъй като казахте: „Купонът свърши“ – надявам се, че ви цитирам правилно, от миналата седмица отново, и че трябва да се работи много по-сериозно, вие предложихте частните болници да са много по-ангажирани с този случай, да се обяви по някакъв начин данъчна ваканция, включително да се забави и плащането на основните сметки. Тези всички мерки обаче, които дадохте, не бяха приети.
Корнелия Нинова: Да, „Купонът свърши“ е цитат на ген. Мутафчийски, аз просто го допълних – „Време е за конкретни действия“, а не само за приказки. Предложихме няколко конкретни неща. Първото, което се радвам, че е прието в закона, който предлагат управляващите днес, е да спрат да текат сроковете по дела. Ще го обясня най-достъпно с частните съдебни изпълнители – докато тече извънредното положение да не могат да идват да ви описват имот, да ви запорират имущество, заплата и т.н. заради това, че много хора са затруднени с финансите. Предприятия спират, отиват в неплатен отпуск. Това е прието. Второто беше не за данъчна ваканция, а за замразяване на плащания т.нар. „битови“ ги нарекохме – ток, вода, парно, по същите причини. Много хора ще останат без работа, ще бъдат затворени в къщи, няма да имат средства да ги платят. Предложихме за срока на извънредното положение и един месец след това да бъдат замразени. Това не означава, че тези плащания се опрощават. Защото чувам управляващите да казват: „Това е популизъм да се опрощават задължения“. Не, те не се опрощават, отлагат се за времето, когато ще се успокои обстановката, хората ще тръгнат на работа, ще имат средства. Но кое и плюсът тук, че ние искаме за този период да не им се начисляват лихви. Поне с това да не ги обременяваме в този труден за семействата период. Ще ги дължат парите, ще ги изплатят по-късно, но при замразяването да не се начисляват лихви. Поне с това да не ги обременяваме в този труден за семействата период. Ще ги дължат парите, ще ги изплатят по-късно, но при замразяването да не се начисляват лихви.
Водещ: Да, но това извънредно положение, ако продължи по-дълго и го гласувате за още дълго, неясно колко известно време, може и 3 месеца да стане, през това време ще се натрупат много сметки. Аргументът, пък вчера чух и от пресконференциите и от страна на управляващите, че това още повече ще затрудни хората в този конкретен момент, когато дойде време за плащане.
Корнелия Нинова: Да, но тогава очакваме, че ще имат като тръгнат на работа някакви пари. Сега, дори да имат сметки, те не могат да ги платят тези, които нямат средства и не са на робата. Как да ги платят възрастните, пенсионерите, които са си изразходили пенсията за хранителни продукти – не могат. Няма да ги платят, но ще им се начисляват лихви. Те фактически не могат. Между другото, мярка, която добре работи и в Италия, и в Германия, в много европейски държави приеха тази мярка – забавяне на плащанията, замразяване за определен период от време. Не разбирам защо управляващите смятат, че тук е популизъм.
Водещ: Имаме ли ресурс да го направим или системата може изцяло да блокира заради подобен тип замразяване на плащанията? Например за сметката на ток. Ако вземем за пример сметката за ток – можем ли да кажем: сега този месец няма да я платим, а следващия няма да я платим, и накрая ще се съберат много пари. Добре, наистина лихвата може да не тече, но ако не си работил, как ще ги платиш тези пари?
Корнелия Нинова: Допускам, че тези, които са добре финансово и по-богатите хора, ще си плащат през това време сметките. Грижата ни е за онези бедни, възрастните, болните, безработните, които не могат да си го позволят. Очаквам правителство да даде и финансови най-накрая разчети какво се случва с бюджета на държавата.
Водещ: Ще се актуализира ли бюджетът и по какъв начин?
Корнелия Нинова: Засега не. И ако искате да поговорим вече по това, което е факт, а не просто да допускаме какво ще се случи. Факт е законът за мерките.
Водещ: Вчера се очакваше този закон. Ето, аз го показвам – долу страницата на Народното събрание, проект пише горе в дясно виждате: Закон за мерките по време на извънредно положение, обявено с решение на 13 март 2020 година на Народното събрание. Какво предвижда този закон?
Корнелия Нинова: Има добри текстове, но има и текстове, които са абсолютно неприемливи и показват, че дори и в този момент правителството не може да прави политики с грижа за хората. Ще кажа защо. Например, има добри текстове за тези срокове, за които ви казах, че се отлагат. Това е облекчение за хората. Но ако поставим в този момент в центъра на нашата политическата грижа човека, то тук има много, много как да кажа спорни текстове, да е по-така.
Водещ: Добре. Кой според вас е най-спорният текст или най-спорните текстове от този законопроект, тъй като той ще бъде обсъждан днес и утре най-вероятно трябва да бъде гласуван в Народно събрание?
Корнелия Нинова: Това, че се натоварват, дори и в тази криза се натоварват с допълнителни ангажименти, отговорности и наказания хората, а правителството и държавата не поема никакъв ангажимент. Какво имам предвид? Вчера се чу едно много хубаво предложение държавата да поеме 60% от заплатите при уволнение на хора.
Водещ: Заради кризата с коронавируса.
Корнелия Нинова: Заради кризата, да. Говорим за този извънреден закон. В закона няма нито дума за това. Напротив, тук е записано, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати, а не държавата да поеме ангажимент, 50% от заплатата. Ето ви го противоречието. Значи, ето, натоварваш работодателите. Ами те ако са спрели работа – нямат поръчки, затворили са предприятието, пусна ли са хората в неплатен отпуск – как да им платят 50%? И това обещание от вчера за 60% от държавата тук го няма. Второ, вчера обещаха, че ще отложат плащането, ще удължат срока на битовите сметки с 20 дни или с 1 месец мисля, г-жа Теменужка Петкова.
Водещ: Това беше обявено на пресконференцията.
Корнелия Нинова: Обявено, но в закона го няма. Защо не е записано тук, за да знам това е закон и ще се изпълнява или просто е едно голо обещание, за което ще чакаме. Трето, и с оглед това, което и сутринта чух за лекарите, нещо доста притеснително, че искат да напускат заради липса на защитни облекла и маски, заради невъзможност да си изпълнят задълженията в болниците и т.н., тук, в закона ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълняват задълженията.
Водещ: По какъв начин е предвидено това наказание?
Корнелия Нинова: Чрез промяна в Наказателния кодекс ще бъде до 1 година пробация и до 1000 лева глоба. Ама лекарите са най-важните в този момент. Всички им ръкопляскаме, всички гледаме в тях, разчитаме те да ни спасяват, и вместо да им осигурят условия за труд, там, където те не искат да работят, защото нямат защитни облекла, рискуват и себе си и близки, нямат инфекциозни отделения, където да приемат тези хора, вместо да помогнат на лекарите – наказания. Но за сметка на това за спекулантите, за което ние настояваме, което в момента има спекула с медицински изделия, но недай Боже, да дойде с храни и други неща – за спекулантите нито дума. Ние искаме да се увеличат наказанията за спекулантите.
Водещ: Ние видяхме, че прокуратурата се задейства. Вчера имаше среща с главния прокурор, с главния секретар на МВР за това – точно да се спре спекулата. Но да се спре и с телефонните измами, хората, които се опитват да злоупотребят в това извънредно положение с доверието на всички нас.
Корнелия Нинова: Уважение към прокуратурата, че се включва. Но тя когото и да залови със спекула, ще изпълни закона, ще стъпи на закона, за да го накаже. А законът казва 100 лева глоба. Е, добре, как може да накажеш един лекар за това, че не си му осигурил условия и той не иска да поеме тази отговорност с пробация, с глоба от 1000 лева, а този, който в най-трудния момент за българския народ, изкарва пари на гърба на болестта, на нещастието, на смъртта на някои хора, да го наказваш със 100 лева? Тоест, това не е политика, която ние бихме одобрили.
Водещ: Това е записано вътре, така ли?
Корнелия Нинова: След това, нашето предложение частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, ами дайте едно изречение, в което се казва: В извънредно положение частните болници влизат в режима на държавните. По Конституция частна и държавна собственост са равнопоставени. Защо частните болници в момента не се включват в това?
Водещ: Това беше вашият призив още в петък в пленарна зала, когато говорихте от трибуната – частните болници да се включат.
Корнелия Нинова: Е, няма го. Даже мога да ви кажа един случай от вчера лично, който за мен просто е показателен. На наш депутат на баща му се налага хирургичен проблем, коремен. Отива в частна болница. Отказват да го приемат, защото преди това е отишъл в друга държавна, където има лежащоболен от коронавирус. Той не е болен, просто е бил в болница, където е имало такива. И частната болница не иска да го приеме с остър хирургичен проблем. Как така?
Водещ: Като превенция, така ли да разбираме?
Корнелия Нинова: Искаме един текст, в който се казва: Влизат в еднакъв режим. Ако частните болници отказват да приемат пациенти, спираш им парите от Здравната каса. Те получават нашите пари от нашите осигуровки. Ако лекар откаже да влезе в зала да лекува – пробация и глоба, а ако частна болница откаже – какво? Нищо. Плащаме им от Здравната каса, продължаваме да плащаме. За обезщетенията за бизнеса – много хубава мярка обяви г-н Горанов вчера – 500 милиона за Банката за развитие за помощ за малкия и средния бизнес. Прекрасно.
Водещ: Как ще бъдат разпределени тези пари обаче през Българската банка за развитие?
Корнелия Нинова: Сигурно само той знае, защото в закона го няма. Всичко, което вчера обявиха като мерки, просто за една нощ се изпари, в този закон няма нищо от това.
Водещ: Тези мерки не могат ли да стъпят върху това законодателство, което ще бъде обсъждано и ще бъде прието, и оттам нататък вече през министерски постановления да бъдат разрешаване всички тези проблеми с частните болници, включително с компенсацията за бизнеса как ще бъдат разпределяни парите от Българската банка за развитие? Това нещо може ли да се случи по /…/?
Корнелия Нинова: Ето тук идваме до следващия много съществен въпрос. Аз бих вписала в този закон едно изречение: Всеки лев извънреден в извънредно положение от данъците на българския народ, и европейски, всякакви средства, всеки един лев ще се харчи единствено чрез актуализация на бюджета в Народното събрание, а не еднолично както досега от премиера Борисов през прозореца на джипа. Тук не се предвижда актуализация на бюджета. 500 милиона за бизнеса, добре – няма ги. Актуализация на бюджета ще има ли – няма го. Тоест, вчера имахме едни добри обещания, неподплатени със законодателна рамка, което е наша работа, на народните представители. И ще стоим и ще чакаме какво ще стане.
Водещ: Добре, вие днес на комисия ще дадете предложения за допълване на този закон, така ли да разбираме?
Корнелия Нинова: Не, ние днес на комисия нямаме възможност. Между първо и второ четене в зала когато мине имаме право на предложения. И там ще направим своите предложения.
Водещ: Там ще направите своите предложения?
Корнелия Нинова: Да, за всичко това, което говорихме дотук.
Водещ: Като казахте пари и тяхното разходване, България получава 812 млн. евро от Фонда на Европейския съюз за борба с коронавируса. Какви са тези пари, по каква линия точно ще дойдат? Това са някакви остатъчни пари, които ние можем да включим в борбата с коронавируса.
Корнелия Нинова: Има две информации или как да го кажа. Едната е, че това са остатъчните пари от програми, които България има и не е оползотворила през този период. Тоест, това са ни досегашните пари – трябва българското правителство да ги пренасочи в друга посока. И другата информация, че ще има един европейски фонд допълнителен, само за борба с коронавируса за целия Европейски съюз, и част от тези пари също могат да бъдат разпределени за България. Каква, по какъв механизъм – никой не знае и правителството би трябвало да отговаря и на тези въпроси.
Водещ: Добре, ще очакваме отговори и на тези въпроси. Каква е ситуацията в БСП? Ще се случат ли изборите в края на април?
Корнелия Нинова: В края на април, не. Заради извънредното положение, ние сме дисциплинирани хора, също прекратихме всичко – конференции, събрания, където се струпват много хора. Минаха 140 и няколко конференции, остават още толкова, което е много сериозно. Така че на този етап сме спрели процеса. Той ще продължи в момента, в който се вдигне извънредното положение и се разрешат от Оперативния щаб масовите събития на едно място.
Водещ: Дотогава всичко остава замразено, като избори, номинации?
Корнелия Нинова: Да.
Водещ: Кой ще бъде кандидат, кой ще бъде ваш опонент?
Корнелия Нинова: От тези изминали досега конференции има кандидати, над 40 номинирани имена. Ще продължим процеса докрай и ще удължаваме сроковете, както всичко в държавата.
Водещ: Между кого очаквате, между вас и кого очаквате да е най-сериозната битка от тези хора, които са издигнати като кандидати или са получили номинации по-скоро всъщност?
Корнелия Нинова: Засега не очаквам нищо. Оставила съм този въпрос за след това. Твърде е сериозно положението с опасността, мерките за защита на хората, мерките за икономиката и социалните след това. Така че вътрешнопартийните въпроси са изоставила малко за след това. Сега имаме твърде отговорна работа и в парламента.
Водещ: Да разбираме ли, че вътрешнопартийните битки също са под карантина заради коронавируса? Така да кажем.
Корнелия Нинова: Кой както прецени вътре в партията, да се държи. Нашата представа на ръководството и на парламентарната група е, че сега имаме отговорна работа за преодоляване на заболяването и за последствията от кризата.
Водещ: Добре. Много благодаря за това участие на Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова: Благодаря и аз.

 

http://focus-news.net