Коридорът на детското отделение на болницата в Добрич грейна в пъстри усмихнати малчугани. Това е дело на художниците от Сдружението за свободно изкуство – Добрич, чийто председател е Радослав Рудачев – Руди. Общо седмина майстори на четката в събота и неделя рисуваха щастливи деца, които са в ролята на любимите на децата професии – баскетболист, футболист, космонавт, художник, музикант, брейкър, певица, фотограф, лекар. Сред тях за още красота се мъдри и едно хипопотамче. Идеята на артистите да изрисуват коридора на отделението веднага е била одобрена от ръководството на болницата. Спонсори са осигурили необходимите бои и материали, фирма е поела и изхранването на художниците.

„Искаме тези рисунки да създават усмивки сред децата. Видях две момченца, които бяха толкова нещастни и омърлушени, когато влязоха в отделението – все пак влизат в болницата. В момента, в който видяха рисунките, ококориха очички и забравиха болките си. Забелязвам, че когато дете излезе разревано от стаята си, виждайки ги, спира да плаче, започва да ги разглежда и като че ли вече нищо не го боли“, казва Радослав Рудачев.

Това е втората реализирана от организацията инициатива, след като за Трети март на една от алеите, водещи към паметника на хан Аспарух, бяха изрисувани револверът и камата на Васил Левски върху библията. Следващата планирана изява на Руди е портрет на основателя на българската държава върху една от стените на Основно училище „Хан Аспарух“. През лятото пък е предвидено да се организира национален пленер и в Добрич да се съберат художници от цялата страна.

Сдружението е отворено за още нови членове – артисти от всички сфери на изкуството, които искат да оставят нещо на бъдещите поколения и искат Добрич да бъде по-красиво и цветно място, казва още Радослав Рудачев – Руди. НДТ