Кораб на Домусчиеви с половин тон кокаин (обзор)

0
386
  • Дрога за над 30 млн. евро спипана в Ирландия
  • Наркотикът бил поставен във водонепромокаеми торби и имало прикачен GPS предавател
  • Все още няма обвинени

Близо 300 килограма кокаин са открити на кораба “Верила”, който е задържан в ирландското пристанище Фойнс, съобщиха ирландски медии. Плавателният съд е собственост на Параходство “Български морски флот”, който от 2008 г. е на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Корабът е акостирал във Фойнс на 19 декември преди обед. “Верила”, който плавал под малтийски флаг и превозвал пшеница, бил идентифициран от служители на ирландската данъчна служба като потенциално използван за контрабанда на кокаин и това наложило щателно претърсване. Дрогата била разпределена в отделни пакети, поставени във водонепроницаеми торби, а между пакетите е имало спасителни житетки, за да се задържат на повърхността. Към тях бил прикачен и GPS предавател. Затова се предполага, че пратката е трябвало да бъде изхвърлена в морето и взета от наркобанда с друг плавателен съд.

Според Ирландската национална полицейска служба стойността на открития кокаин е между 20 и 35 млн. евро. Според Irish Times пратката идва от Бразилия. Корабът е бил на пристанището в Сантос от 3 ноември до 23 ноември. След това “Верила” е бил на две пристанища в Канада и на 9 декември е тръгнал към Ирландия.

Екипажът на кораба е от 17 български моряци и един украинец. Ирландските власти са започнали разпитите им. До редакционното приключване на броя нямаше повдигнати обвинения за наркотрафика. Irish Times пише, позовавайки се на полицейски източници, че вероятно повечето от моряците не са знаели за наркотика и не са били ангажирани с трафика на дрога. Според изданието The Irish Sun една от версиите е, че корумпиран пристанищен служител е поставил кокаина на борда, а зад операцията стоят базирани в Канада ирландски престъпни среди.

Към нас няма подадена информация, че членове на екипажа са съпричастни, каза изпълнителният директор на Параходство “Български морски флот” Александър Калчев. “Знам, че тече специална операция на борда на кораба, който се претърсва по подозрение на трафик на наркотици, което, ако бъде доказано, представлява изключително тежко престъпление и много сериозно нарушаване на процедурите на компанията. Надявам се, че виновните лица ще бъдат намерени и ще получат цялата строгост на закона”, каза Александър Калчев.  https://trud.bg/