След изнесените от Български камерен оркестър два концерта с музика от български автори в Добрич и Варна (видео от концерта във Варна тук: https://youtu.be/pSM1euoKXKA?list=PLpGTHoZIBLmytkfxjtpK7P3wR9Ydipkb9)

Български Камерен оркестър ще изнесе днес /26 май/, от 18.30 часа, в Концертна зала „Добрич“ концерт с музика от три известни холивудски продукции.

В първата половина оркестърът ще представи „Антична сюита“ от Иван Бакалов, както и „Унгарска пасторална фантазия“ на Франц Доплер за соло флейта и струнен оркестър. Солист на концерта ще бъде Росица Бояджиева, познат и обичан изпълнител, концертмайстор на Духов оркестър – Добрич и диригент на Духов оркестър – Търговище.

Във втората половина на концерта ще прозвучат три сюити от музиката към филмите „Властелинът на пръстените“, „Карибски пирати“ и „Междузвездни войни“ в редакция за струнен оркестър.

Концертът е специален комплимент на маестро Янакиев към Добричката публика. Ето какво казва той:

„С настоящата програма искаме да поднесем благодарност на Добричката публика за безусловната подкрепата, която тя оказа на оркестъра в пътя му по обновяването на състава и по смяната на репертоара му, особено в тежката ситуация на изминалия под знака на пандемията концертен сезон. Въпреки несигурността поддръжката, която получихме от Вас в залата бе от огромно значение за нас. Изказвам благодарност на всички, които през последния сезон останаха с нас, и особено голяма благодарност на публиката, която посети и уважи музиката на българските автори Васил Казанджиев и Любомир Пипков в концерта ни на 12.05. Подкрепата на нашата кауза да сме жив посредник между музиката на нашите български автори и Вас – публиката – е незаменима. Вярвам, че като казвам това говоря и от името на тези от композиторите, които имаха възможност да чуят произведенията си изпълнени от нас, макар и на запис – Георги Арнаудов и академик Васил Казанджиев.

Надяваме се, че на 26.05.2021 г. ще успеем да Ви потопим в една по-различна реалност.“

Програма:

Иван Бакалов – „Старинна сюита“ за струнен оркестър;

Франц Доплер – „Унгарска пасторална фантазия“ за флейта и струнен оркестър;

Филмова музика:

Хауърд Шор – Сюита от музиката към филма „Властелинът на пръстените“;

Ханс Цимър – Сюита от музиката към филма „Карибски пирати“;

Джон Уилиамс  – Сюита от музиката към филма „Междузвездни войни“

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“.