Концертът на Хилда Казясян с Плевенската филхармония „Музиката на Гершуин“ се превърна в музикален празник за Разград

0
5



Благодаря ви, за нас бе истински празник да сме тук, заедно с вас. С тези думи се обърна към публиката в Разград Хилда Казасян тази вечер в залата на Общинския културен център. Заедно с Плевенската филхармония певицата представи в лудогорския град концерт-спектакъла „Да обичаш Гершуин“. На сцената редом с нея излязоха Теодосий Спасов, Васил Петров, Живко Петров – „най-финият и елегантен музикант“, както го представи певицата; тромпетистът Михаил Йосифов и контрабасистът Димитър Карамфилов. На барабаните беше Христо Йоцов, който е и автор на аранжиментите на песните в спектакъла.

Под диригентството на Борислав Йоцов, музикантите представиха едни от най-красивите произведения на композитора и основоположник на американската музика. Заедно с тях публиката се потопи в творчеството на гения, написал над 800 произведения, превърнали се по думите на Хилда Казасян „в абсолютни евъргрийни“.

В концерта прозвучаха „Рапсодия в синьо“, една от най-популярните творби на символа на американската музика, написана за изключително кратък срок. Публиката чу също Summertime и  Welterfolge, както и песента, посветена на голямата любов на Гершуин Кейт. Особено интересно бе да се чуе как звучи Гершуин в изпълнение на кавал от Теодосий Спасов.

Публиката аплодира дълго Хилда Казасян и музикантите и ги извика на бис. Певицата заяви, че екипът ѝ и Плевенската филхармония гостуват в Разград за четвърти път. „Ще дойдем отново с нашите приятели – изключителните инструменталисти на Плевенската филхармония“, каза на публиката Хилда Казасян.

Концертът „Да обичаш Гершуин“ е продължение на другите два филмови проекта на Хилда Казасян „Да послушаме кино“ и „Световното кино в музика“. Продукцията е част от националното турне през 2024 г., което екипът на певицата и Плевенската филхармония започнаха през февруари. 

В интервю за БТА Хилда Казасян каза, че проектът „Музиката на Гершуин“ се приема с голям успех и кара публиката да си тръгва истински щастлива от концертите. 

 

/РИ/



Източник БТА