Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ ще се състои днес в Националния пресклуб на БТА в Добрич

0
271

Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ ще се състои от 10:30 часа днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Добрич. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Основната му цел е да предоставя информация на широката общественост за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС), за резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 г.

Началото на поредицата от конференции по проекта беше дадено в София на 1 декември,в зала „Максим“ в БТА.

В конференцията в Добрич ще участват областният управител Здравко Здравков, Росица Йорданова – заместник-кмет „Икономическо развитие и европейски фондове“ на Община град Добрич, кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева, Ели Петрова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика“ в Община Добричка, управителят на Областен информационен център инж. Геновева Друмева, ръководителят на „Европа Директно“ в Добрич Татяна Гичева и главният секретар на Търговско-промишлена палата – Добрич Герман Германов.

По време на дискусията ще се разискват перспективите и стратегиите за развитие на Североизточен регион, част от който е и област Добрич. Във фокуса е кохезионната политика, или политика на сближаване на ЕС, през настоящия програмен период. Ще бъдат представени добри практики и успешни проекти от предходния програмен период – 2014-2020 г. Целта на инициативата на БТА е да информира и да насърчи открит диалог по темата.

Инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество – това включва политиката на сближаване на ЕС, която има дългосрочни цели. Основната ѝ задача е да бъдат преодолени различията в развитието на отделните региони.

Планирано е през 2023 г. инициативата „Европа в България: Общо бъдеще“ да се реализира във всички областни градове в страната в шестте региона за планиране, както и в Казанлък и Самоков. Домакин и организатор на поредицата от събития е националната информационна агенция.

Следващите местни конференции за Североизточен регион за планиране ще се състоят в Шумен – на 9 февруари, и Търговище – на 21 февруари.