Григор Димитров приключи участието си на Australian Open след загуба с 6:2, 4:6, 1:6, 2:6 срещу квалификанта Аслан Карацев.

Българинът започна силно, но след втория сет се видяха физически проблеми при него. С течение на разиграванията трудностите пред 18-ия в света се увеличиха. Въпреки че доигра срещата до края, той не можеше да се противопостави на руснака.

Това беше шесто участие на Димитров в четвъртфиналите в турнирите от Големия шлем, като в три от случаите той е стигал до полуфиналите.

До момента българинът беше губил само два пъти от 25 мача от играч извън първите 100 в основната схема в шлема (и в двата случая срещу Стан Вавринка). Сега това стана и срещу 114-ия Карацев.

Мачът започна с ранен пробив в полза на руснака за 2:1. От този момент Димитров вдигна нивото и заигра много силно, като спечели шест поредни гейма, за да вземе сета и да стигне до 6:2, 1:0.

Българинът беше много близо до четвърти пореден пробив в маратонски втори гейм във втория сет, продължил близо 13 минути. Руснакът се справи, като спаси пет възможности за пробив. В следващия си сервис гейм той се защити от 15:40.

Това донесе увереност в играта на Карацев, който проби с втората си възможност в мача. Димитров мигновено отговори и изравни, но след още един пробив руснакът взе сета и изравни.

Българинът взе първия си сервис гейм в третата част. От там обаче проблемите пред него започнаха да се увеличават. Руснакът заигра все по-устремено, а при Димитров се забеляза физически проблем. След петия гейм 18-ият в схемата доигра сета, без да участва в разигравания. В почивката Димитров взе медицински таймаут.

Той съумя да вземе първия гейм, в който сервираше след подновяването на играта, но въпреки това се виждаше, че има затруднения. Карацев се възползва, като държеше развоя под свой контрол и нямаше затруднения да довърши обрата си.

Руснакът стана петият квалификант, стигнал полуфиналите в турнир от Големия шлем. Сред четиримата най-добри в Мелбърн ще има и още един руснак, като той ще бъде определен в двубоя между Андрей Рубльов и Данийл Медведев. https://www.dnevnik.bg