Контейнер за живеене само за 1500 лв.! Твърде добре, за да е истина

0
1653

Нова измама се появи в интернет пространството. Тя засяга доста популярен в момента продукт – контейнери за живеене. Те се предлагат на съмнително ниски цени, а немалко хора се изкушават и подлъгват.

С екипа на GlasNews.bg се свърза млад мъж. Борислав обясни, че е открил обява в социалната мрежа, в която се предлага контейнер за живеене на изгодна цена. Фалирала фирма продава малки домове с размери 6х6,5 метра – само за 1500 лева! Според него за тази сума е по-вероятно да се купят само прозорците, тъй като е работил в бранша и е запознат.

Схемата е следната – дава се капаро от около 300 лева по банков път, а само след дни клиентът може да очаква доставката. Което така и не се случва.

Наш репортер опита да си купи контейнер от въпросната “фалирала фирма”. При запитване в социалната мрежа Facebook ни беше отговорено, че ще получим обаждане, защото те не предоставиха телефон. Мъжки глас позвъни, уверявайки, че буквално до ден ще пристигне малкият дом. Оставали само две бройки. Единственото, което трябваше да направим, е да платим капаро. Казахме на въпросното лице, че ще му върнем обаждане до няколко часа, за да потвърдим. След това обаче номерът вече не отговаряше.

За тази измамна дейност сигнализира в мрежата и голяма фирма, занимаваща се с производство и монтаж на въпросните контейнери. Те предупреждават, че и до тях са достигнали множество сигнали.

Ето какво написаха те:

„Скъпи последователи, партньори и клиенти!

Молим ви да отделите 2 минути и да се запознаете със съдържанието на този текст и да споделите, за да предпазим по-наивните.

Бихме искали да ви алармираме относно сериозни скорошни и продължаващи случаи на измами с обяви за контейнери и фургони в Интернет пространството.

Първите сигнали за злоупотреба получихме още Декември месец 2021г. Искаме да ви уведомим, че от няколко месеца разследваме случая и имаме подаден сигнал/жалба към съответните органи на реда, за момента без резултат.

В социалните мрежи и онлайн продавалниците, фалшиви потребители публикуват снимки на проекти и съобщават за предоставяне на услугите ни на нереално ниски цени.

Информацията и снимките, които се предоставят са откраднати от сайтовете на Топ Хаус или на други доказали се на пазара български производители на жилищни контейнери и фургони.

Измамниците възбуждат заблуждение с ниските цени, като обещават и гарантират на думи, че ще изработят и доставят различни жилищни, офисни, търговски или складови контейнери/фургони, като приемат плащания най-често под формата на капаро.

Често предлаганите контейнери не могат да се видят с оправданието, че се внасят от Турция или някоя друга държава. Заплащането към тези лица става чрез EasyPay, Пощенска станция, Western Union и тн – вид плащане, което не може да бъде проследено.

За съжаление има много жертви изкушили се от ниските цени без да са проучили цените на пазара. След получаване на уговорените суми, измамниците започват да отлагат във времето изработката на съответните проекти , след което изключват телефон си или блокират “жертвата” (клиента).”

„Благодаря ви за сигнала, преди малко предпазих един колега, беше се засилил да им дава 700 лв. аванс. Тези са за прокуратурата,“ коментира мъж.

„В конкретният случай ставаше въпрос за малка къща с веранда с размери 600/650 с цена 2000 лв. и пак се намирали в Турция, последни две бройки!,“ пише жена, като прилага и скрийншот от чат разговор.

България – newsbul