Джо Байдън е официално признат от Конгреса за следващия президент на САЩ в четвъртък, завършвайки два месеца неуспешни предизвикателства от неговия предшественик Доналд Тръмп, които избухнаха в насилие в Капитолия на САЩ, когато депутатите се срещнаха, за да ратифицират резултата от изборите, съобщава “Блумбърг”. 

Членовете на Камарата на парламента и Сената отблъснаха последния кръг от възражения срещу изборите на 3 ноември, повдигнати от шепа републиканци от името на Тръмп. Процедурата бе прекъсната в продължение на няколко часа, когато демонстранти, подкрепящи Тръмп, обсадиха и влязоха в сенатската камара.

След като властите възвърнаха контрола, Конгресът се върна на работа в сряда вечерта, провеждайки два кръга от гласуване, които завършиха с потвърждаването на победата на Байдън.

Вицепрезидентът Майк Пенс председателства сертифицирането на 306 гласа на Изборната колегия на Байдън. По-рано в сряда той се противопостави на президента Тръмп, като заяви пред депутатите, че няма да прави опит да блокира сертифицирането.

Окупацията на Капитолия накара републиканците да ограничат планираните си възражения.

“Сенатът на Съединените щати няма да бъде сплашен”, заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл. “Ще удостоверим победителя в изборите през 2020 г.”

“Искрено съм шокиран и натъжен, че нашата нация, толкова дълго е пътеводна светлина и надежда за демокрация, стигна до такъв мрачен момент”, каза Байдън за насилието във Вашингтон.

Световните лидери коментираха с тревога събитията е и призоваха демокрацията да бъде защитена. Междувременно, демократът Джон Ософ очаквано спечели балотажa за Сената в щата Джорджия. С победата му, демократите вече ще имат контрол над горната камара на американския Конгрес. Рафаел Уорнък спечели по-рано едно от двете места в Сената на САЩ в щата Джорджия.

Тръмп няма повече средства да оспори изборите, като изключи малко вероятно решение на Върховния съд да разгледа неговите необосновани твърдения за широко разпространена измама. Туитър ограничи активността в профила на президента на САЩ Доналд Тръмп за 12 часа

Байдън наследява бушуваща пандемия, която Тръмп почти игнорира през последните два месеца, докато водеше правна и политическа кампания за отмяна на изборните резултати. Първият тест на новия президент ще бъде по-ефективно разпространение и доставка на ваксини срещу коронавирус, след като администрацията на Тръмп далеч не постигна целта в края на годината да ваксинира 20 милиона американци.

Сертифицирането се осъществи в същия ден, когато Байдън научи, че ще има мнозинство от Демократическата партия в Сената след двойни балотажи в Джорджия. Новият президент обеща да представи нов законопроект за стимулиране скоро след встъпването си в длъжност, който ще включва милиарди долари в разходи за разпространение на ваксини и безопасно да отвори отново училищата, с цел да позволи на повечето да започнат лично обучение в рамките на първите 100 дни на неговото президентство. Екипът му изгражда пълен федерален отговор на пандемията, който включва разпространение на ваксини, лични предпазни средства и икономическа помощ.

Роден в Скрънтън, Пенсилвания и израснал в Делауеър, Байдън прекарва десетилетия, опитвайки се да стане президент. Той се кандидатира за Белия дом през 1988 и 2008 г. и обмисля да се кандидатира през 1984 и 2016 г.

Избран в Сената през 1972 г. на 29-годишна възраст, Байдън служи 36 години в камарата. Той е председател на комисиите по съдебна власт и външни отношения, преди да стане вицепрезидент на Барак Обама през 2009 г.

Той се включи в надпреварата през април 2019 г., движен, според него, от чувството на задължение да отстрани Тръмп.

По време на кандидатурата си Байдън бе критикуван, че е твърде умерен или твърде стар, докато фокусира своите призиви върху надеждна основа за подкрепа – афроамериканци, жени и части от бели избиратели, гласували за Тръмп през 2016 г.

Аргументът му за общите избори срещу Тръмп се съсредоточи върху справянето на президента с пандемията, която е убила близо четвърт милион души до деня на изборите и е спряла милиони от работа. Той оцеля в усилията на Тръмп да го атакува като корумпиран и сенилен, връщайки си щата Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания и добавяйки Аризона и Джорджия, два щата, които не подкрепиха кандидатите за президент на Демократическата партия през този век.

Като цяло Байдън отбеляза същия общ брой гласове в Изборната колегия, който Тръмп си бе осигурил четири години по-рано, 306 на 232.

https://lupa.bg