Авторът на химна на Лятна академия „Ваканция на село“ – композиторът Георги Джилянов, който написа книгата за историята на Читалище “Свобода-1897“ и е един от най-даровитите хора на село Гурково, община Балчик, издаде третия си албум с песни за деца в края на миналата година.

След „Добрина“ и „Ваканция“, сега и „Песни за музикалните инструменти“ ще влезе в песнопойката, която читалището направи за децата от академията.

Новият албум „Песни за музикалните инструменти“ съдържа осем произведения, всяко от които представя даден инструмент. Песента “Акордеон”, например, е валс, песента “Барабан” е марш, а песните “Гайда” и “Кавал” са в характерните за нашия фолклор размери 5/8 и 9/8. Освен на музиката, Георги Джилянов, който ще бъде предложен за почетен член на читалището от председателя на настоятелството, е автор и на текста на шест от тях. Подобно на предишните два албума, много от чиито песни са включени в учебници по музика, и този съдържа инструменталните съпроводи на песните за улеснение на учители по музика и вокални педагози.

„Песни за музикалните инструменти“ е така направен, че да подхожда за деца от 5- до 13-годишна възраст, включително за образователни цели.

Певецът-актьор Георги Джилянов, от състава на националния музикален театър „Стефан Македонски“, който e единственият в България профилиран театър в жанра на оперетата и мюзикъла, е и автор на книгите „С фрак и потури“, която може да разсмее до сълзи, и „Константинополският кодекс“ – произведение за любителите на куриози и загадки.

https://bnr.bg/varna/