84-годишният Никола Колчев от Балчик спечели първо място в конкурса за домашно вино, който бе част от литературното четене в сряда в Каварна „Любов, налей ми чаша вино!“. Събитието се организира от местното читалище „Съгласие -1890“ и художествената галерия „Христо Градечлиев“.

Той получи приза в категорията за червено вино и раздели челното място с Танер Хайридин от Каварна, с когото са получили равен брой точки.

Балчиклията спечели вкуса на компетентното жури с купаж между каберне и мерло. Хубавото вино става с хубаво грозде и грижа в точния момент, казва той.

В конкурса на Каварна участваха 19 винопроизводители. Продукцията им беше оценявана по четири основни дегустационни качества – цвят, бистротата, аромат и вкус.

Председателят на журито Ани Костова – винен технолог и винопроизводител, обобщи, че са участвали няколко изключителни напитки, няколко отлични и толкова много добри.

В категорията бяло вино първото място отново бе поделено между двама производители, Детелин Каменов със сорт мускат и Красимир Кирилов с ркацители. Единствената жена,учасвала в конкурса – Йорданка Денева, се класира втора в категорията червено вино – с липа.

„Любов, налей ми чаша вино“ – под този надслов за втора година творци от Северното Черноморие сляха в една вечер три празника – на виното, любовта и поезията. Събитието е със заявка за традиция между литературните клубове на Каварна и Балчик, съобщи кореспондента на Радио Варна Албена Иванова.