• Това че хората се променят е илюзия и заблуда. Климатът, енергията и дигиталните технологии могат да се променят, но хората остават същите, както преди 1000 години. Добри и зли, щедри и завистливи, с широка душа и смело сърце, алчни и егоистични. Пълен набор от плюсове и минуси, които се проявяват в зависимост от обстоятелствата.

Сократ казал на своите ученици:
„Оженете се каквото и да става. Ако имате късмет, ще станете щастливи хора, а ако нямате късмет, ще станете философи.”
Често са го питали защо, с целия си интелект, слава и влияние, е избрал за съпруга сприхавата жена Ксантипа? Защо не даде предпочитание на кротко и послушно момиче?
Сократ се засмя и каза, че твърдият темперамент на жена му е в негова полза – къде другаде би научил изкуството на компромиса и заобикалянето на острите ъгли, ако не у дома?
Мъдрите китайци казват:
Ако не страдаш, няма да станеш Буда.
Буда е събирателен образ на човек, който е търпелив, издръжлив, проницателен и цялостен. Не можеш сам да станеш такъв. Има нужда от учител. Човек, който ще предизвика съпротива от душата. Тренира психиката, нервите, чувствата и емоциите.
Но хората от 21-ви век не искат да учат, да разберат истината или да се адаптират. Те искат да намерят идеалния вариант от наличните, да се оженят и да живеят дълги години без нито един упрек или оплакване. И когато упреците се появят естествено, изглежда, че човекът е сгрешил в избора си.
Двойките се развеждат и търсят по-подходящ вариант, но всъщност се въртят в кръг.
В книгата на Дина Рубина веднъж попаднах на следната фраза:
„Когато остарееш, разбираш: трябваше да промениш себе си, а не жените си“.
Но малко хора стигат до тази идея в младостта си. Младостта е излишък от енергия. Искам да унищожа старото, неуспешното, неудобното. И изградете нещо ново.

Друга мъдра поговорка:
Който се оправи, почва да рита.
Тази метафора, приложена към брака, означава едно нещо: докато жената е напълно зависима от мъжа, тя ще бъде негов плах и покорен слуга. Той няма да каже твърде много. Той ще направи всичко, както е наредил.
Но щом поеме кормилото от кораба и поеме юздите в свои ръце, тогава ще се появи истинското й лице. И истинските намерения ще се появят.
Знаете ли, че в 70% от случаите жените подават молба за развод? И не защото се оказват жертви на домашно насилие. Но тъй като мъжете започват да печелят повече и са в състояние да се грижат за себе си сами.
Но мъжете, напротив, не обичат да разрушават създаденото и ценят стабилността.
Те предпочитат да се насочат към таен харем, отколкото да се осмелят да покажат вратата на жена си. Силните на този свят не са без състрадание към слабите. Те ще простят на жената неспособността й да печели пари, но жените никога няма да простят на мъжете.
Е, или в най-крайните случаи, когато има любов и няма изчисление.

От кои жени трябва да стоите далеч?
Ако една жена няма талант, това вече е добродетел.
Когато прочетох тази поговорка, избухнах в смях. Трябва да се разпространи сред млади момчета, които възнамеряват да се оженят. И точно в този момент те са заети с намирането на най-доброто от най-доброто. Отличници, комсомолци, спортисти, кариеристи и Мис Свят в едно.
Ако една жена има талант, това внушава в нея идеята за превъзходство над мъжа. И ако отначало всички му завиждат, казвайки, какъв рядък трофей си грабнал, то по-късно този трофей ще падне на главата му от висок рафт. Унищожава самочувствието му.
Понякога една жена бърка собствената си красота с талант. Комплиментите валят от всички страни и тя започва да се смята за избрана.
Писателката Виктория Токарева каза това за красивите жени: „Те се втурват с красотата си като коз, само за да не загубят.
За красива, талантлива жена намирането на съпруг не е трудно. Но дали мъжът ще иска да бъде временен, най-подходящият вариант в момента? Той се нуждае от стабилност, която едно талантливо и красиво момиче не може да обещае. https://yandex.ru/