Когато планината срещна равнината

0
322

В най-горещите дни от месеца самодейните състави от читалището на с. Крушари „подпалиха“ с емоционалните си изпълнения вековните елхови гори край Пещера.

Далеч от равнината, на връх планината, танцьорите, певците и Ивайло с гайдата, пренесоха звуците на златното добруджанско поле в планинските усои.

Протяжната жетварска мелодия на гайда, тежък като житен клас „Опас“, китна „Сборенка“, впечатлиха жури и публика на 7-мия Национален фолклорен събор на народното творчество „Свети Константин“ край гр. Пещера.

А жените и мъжете от групата за автентичен фолклор за пореден път показаха, че са достойни наследници на първия селски танцов ансамбъл в България, създаден през петдесетте години на миналия век. Фолклорната мозайка от елементи на добруджанска сватба върнаха всички- гости, публика, жури, в онези патриархалните времена, когато нещата от делника и празника имаха други стойности. Първо място за състава за автентичен фолклор, златен медал, специалната награда на кмета на община Пещера! Златен медал и за Ивайло Георгиев. И не случайни са и наградите на ръководителите на двата състава Светлин Марков и Миглена Михалева – за опазвате и съхраняване на българския фолклор. Пазете и предавайте!