Книгата с детски разкази, есета и рисунки “С Йовковата бяла лястовица” ще достигне до своите млади автори и първи читатели в Дома-паметник на писателя в Добрич на 21 април, съобщават от литературния музей.

Сборникът, в който са събрани повече от двайсет творби на ученици, участвали в областния конкурс за 140-годишнината  от рождението на класика на българската литература през 2020-а, излезе от печат. Изданието е с финансовата подкрепа на общината.

Младите пера и художници интерпретираха Йовковото слово през един от най-популярните му символи – Бялата лястовица, която олицетворява пролетта, новото начало и силите на доброто, посочват от музея. Носителката на първа награда в конкурса  Елиза Тодорова, тогава седмокласничка в ОУ “Йордан Йовков” в Каварна, пише за своя копнеж: “Не съм виждала бяла лястовица, а толкова ми се иска някой ден, когато сърцето ми е препълнено от своята и чуждата болка, да я зърна”, отбелязвайки, че “повечето хора днес са обезверени, без идеали, загрижени единствено за това как да оцелеят, или как повече да забогатеят”.

Посланията на децата отново ще прозвучат на Велики четвъртък, когато всяко от тях ще получи своя личен екземпляр от книгата, а всички заедно ще си направят снимка. Музеят пожелава на авторите “С Йовковата Бяла лястовица” да стане техен талисман за вдъхновение и творчески успех занапред. Началото на творческата среща на 21 април е в 17:00 часа, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.