Продължава тестването на дигиталната валута на Китай, но тя все още няма да бъде пускана официално, според централната банка. Близки до процеса казват, че стартът на валутата ще бъде ограничен до малък брой банки и крайни потребители, докато се гарантира технологично нейното по-масово използване.

Според информация на Китайската народна банка, в момента в четири града вървят пилотни тестове на валутата, наричана DC/EP, както и ще се разиграят сценарии за зимните Олимпийски игри в Пекин през 2022 г. Тези тестове няма да повлияят на дейността на включените банкови институции, системата за печатане и циркулацията на юани, както и върху финансовия пазар и икономиката на страната. В същото време повече банки ще бъдат включвани в тестовете, за да се подобри технологията, сигурността и стабилността на системата за разплащане с DC/EP.

Според специалисти в тестовете ще има два типа играчи – банки и телекомуникационни компании. В момента КНБ проверява софтуер за DC/EP и дали той може да бъде комбиниран с 5G и СИМ-карти. Възможно е в бъдеще да има две форми на разплащания с дигиталната валута – чрез приложение и чрез свързване със СИМ-карта. Като дигитален подпис се използва блокчейн и към момента с DC/EP не са комбинирани други технологии.

КНБ проучва възможностите за въвеждане на дигитална валута от 2014 г. Китай в момента има огромна база от потребители, които използват безкасови разплащания. През 2018 г. е имало над 220 милиарда подобни операции на обща стойност 3768,67 трилиона юана (538 трилиона долара).

http://bulgarian.cri.cn/