Общинското ръководство на Добрич ще инициира обществен дебат, в който да бъдат дискутирани варианти за ограничаване на вредните емисии във въздуха на града. Това сподели в ефира на Дарик радио Добрич кметът на областния град Йордан Йорданов. Той разказа за участието си в срещата на високо равнище в Париж преди дни, организирана от Европейската комисия в инициативата „Споразумение на кметовете”. В рамките на форума представители на местните и регионални власти са обменили добри практики и опит в изграждането на устойчиви и сигурни градове и региони.

„Ще поканим гражданите и ще говорим с тях, за да намерим най-добрите решения. Имаме много идеи. Още през декември месец започнахме да възраждаме тъй наречените велостоянки. Искаме да увеличим техния брой не само в централната градска част, но и в кварталите, да променим системата им за таксуване и ползване и да дадем шанс на хората да се придвижват с велосипеди. Разбира се, че инфраструктурата трябва да се промени в тази посока, но все пак трябва да тръгнем отнякъде.” – коментира кметът.

Той информира още, че администрацията обмисля варианти за ограничаване на автомобилите в централната градска част, както и стимулиране на домакинствата за преминаване от твърдо на екологично гориво и по-точно газ. „Обмисляме програма с елементи на финансово подпомагане на домакинствата в тази посока” – каза Йорданов.

Той разказа и за споделен опит от кмета на белгийския град Дайнзе, където са забранили движението на автомобили в центъра на града и са въвели изцяло придвижване с велосипеди. Подобно ограничение създало изключително много разногласия в обществото, но хората постепепнно свикнали и Дайнзе се превърнал в най-големият белгийски град, в който велосипедите станали най-използваният масов транспорт.

„Смятам, че чистотата на въздуха, който дишаме в Добрич трябва да бъде приоритет за нас, защото с всеки изминал ден се сблъскваме все по-често с този проблем. До края на годината ще предложим няколко варианта за ограничаване на вредните емисии във въздуха. Аз също ще дам личен пример като започна да се придвижвам с велосипед в града” – заяви градоначалникът.