КМЕТЪТ НА БАЛЧИК: НЯМА ДА ЛИШАВАМЕ ГРАЖДАНИТЕ ОТ СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ ЗАРАДИ ПО-МАЛЪК БЮДЖЕТ

0
2206

„Приемането на бюджета от страна на Общинския съвет е политически акт. Това е начин на изразяване на одобрение или на неодобрение на политиката на кмета. Според общинските съветници в Балчик политиката на кмета не е добра и биха могли да се направят още страшно много популистки неща” – така кметът на Балчик Николай Ангелов коментира в ефира на Дарик решението на местния парламент да не гласува предложения от администрацията проектобюджет за 2019 г. Той бе отхвърлен с гласовете на съветниците от ВМРО и ГЕРБ.
Градоначалникът припомни, че на общественото обсъждане на проектобюджета лидерът на ГЕРБ в Балчик Илиян Станоев е предложил основно да се ремонтират повече от 20 улици в града. „В това предложение нямаше количествено-стойностна сметка и то ще изисква страшно много пари, които не можем да си позволим” – коментира Ангелов. По думите му бюджетът, с който общината ще разполага е с около 3 млн. лева по-малък от предвиденото или около 23 млн. лева. „Единственото нещо, което се променя са разходите от собствени приходи. Категорично заявявам, че нямаме намерение да лишаваме гражданите от досегашни социални придобивки като намалените карти за транспорт на пенсионери, социални трапезарии и т.н.” – подчерта Николай Ангелов.
Той информира още, че заплатите в общинската администрация на Балчик са повишени от октомври 2018 г. и изключение на тези, които по закон трябва да получават минимална работна заплата, в администрацията няма заплата по-ниска от 650 лв.
„Основната част на бюджета на Община Балчик е от собствени приходи и това ни позволява да поддържаме един добър стандарт” – заяви кметът на Белия град.
Според него общинският бюджет трябва да обхваща всички сфери на обществения живот – да предвижда средства за инфраструктура, за социална политика, за здравеопазване, за култура и спорт. „Винаги сме спазвали това правило и през 2019 г. ще продължаваме да го правим. Наистина рамката тази година ще е по-малка от нашите желания, но аз не съм убеден,че до края на годината няма да имаме нов бюджет, защото по правилник, ако не бъде приет, общинските съветници не получават заплати. Аз не вярвам след като познавам общинските съветници, че те ще си загубят заплатите, които никак не са малки” – коментира Ангелов.
През 2019 г. от общината планират да направят основен ремонт на болницата в Балчик, на градския парк до ж-к „Балик” и на  няколко улици. През пролетта ще стартира ремонтът на крайбрежната алея в Балчик. Тя ще бъде укрепена, ще бъдат изградени парапети, велоалея и детски кътове. Ще бъде ремонтиран и пътят до Тузлата и местността „Белите скали”, както и площад „Рибарски” и част от улиците „Приморска” и „Черно море”.
За трета поредна година в Балчик отчитат рекорден туристически сезон, информира още кметът Николай Ангелов. Над 2 млн. и 400 хил.нощувки са реализирани в Белия град, което бележи ръст с близо 5% в сравнение с 2017 г. Събраните средства от туристически данък през миналата година са над 1 млн. и 300 хил. лв.

Таня ТОПАЛОВА,

гл. редактор на Дарик Радио Добрич