Из­пра­ща­ме по­ред­на про­ти­во­ре­чи­ва го­ди­на, с ви­со­ка ин­фла­ция, обоб­щи из­ми­на­ла­та 2022-ра кме­тът на Бал­чик Ни­ко­лай Ан­ге­лов. По ду­ми­те му об­щи­ни­те ня­мат ни­как­ви за­ко­но­ви ме­ха­низ­ми за спра­вя­не с ин­фла­ция­та, за раз­ли­ка от дър­жа­ва­та, но въп­ре­ки то­ва по­кач­ва­не на мес­тни­те да­нъ­ци не се пла­ни­ра. Спо­ред не­го мес­тни­те бюд­же­ти са спа­се­ни от фа­ли­ти с пра­ви­тел­стве­ни­те пос­та­нов­ле­ния, с кои­то са отпускани па­ри, но не на всич­ки об­щи­ни. Ни­ко­лай Ан­ге­лов смя­та, че по то­зи на­чин дър­жа­ва­та про­кар­ва соб­стве­на­та си по­ли­ти­ка, но не и кме­то­ве­те, които ня­мат фи­нан­сов ре­сурс за об­щин­ска­та та­ка­ва. “Бо­рим се един­стве­но да пла­ща­ме те­ку­щи­те си раз­хо­ди” – зая­ви кметът.

Труд­нос­ти бе­ле­жат и но­вия бюд­жет, кой­то ча­ка одоб­ре­ние­то на ре­пуб­ли­кан­ския.“Мно­го ни е труд­но да пла­ни­ра­ме не­ща, кои­то ще пра­вим са­мо от об­щин­ски­те си при­хо­ди. Не знаем как­ви па­ри ще по­лу­чим от дър­жа­ва­та” – по­со­чи Ан­ге­лов.

Слу­жи­те­ли­те в Об­щи­на Бал­чик ще имат но­ви зап­ла­ти от 1 януа­ри, но как­ви, не се знае, за­що­то дър­жа­вен бюд­жет ня­ма. То­ва са раз­хо­ди, кои­то оп­ре­де­лят ка­пи­та­ло­ви­те: “Коя ули­цаще ас­фал­ти­ра­ме, коя дет­ска гра­ди­на ще ре­мон­ти­ра­ме. Всич­ки виж­да­ме ско­ка на це­ни­те, хо­ра­та със ста­ри­те зап­ла­ти не мо­гат да из­дър­жат” – ко­мен­ти­ра още гра­до­на­чал­ни­кът.

Един­стве­на­та доб­ра но­ви­на за 2022-ра, коя­то се дъл­жи и на нап­ра­ве­ни­те ико­но­мии,е, чеОб­щи­на­та е стабилизирана фи­нан­со­во. Но ра­дост­та е крат­ка за­ра­ди дош­ла­та нова кри­за след ко­ви­да – вой­на­та в Ук­рай­на. “Ста­на ни труд­но да кал­ку­ли­ра­ме кол­ко ще ни бъ­дат раз­хо­ди­те. Имах­ме пе­риод, ко­га­то нау­ча­вах­ме кол­ко ще пла­тим, след ка­то е ве­че из­раз­хо­де­но. Все ед­но да ку­пиш хляб, а дру­гия ме­сец да ти ка­жат кол­ко па­ри ще да­деш” – даде пример с електроенергията кметът на Белия град.

И в края на го­ди­на­та Н.Ан­ге­лов уве­ри, че през зи­ма­та отоп­ле­ние­то за учеб­ни­те и со­циал­ни за­ве­де­нияе оси­гу­ре­но. “Ви­на­ги съм дек­ла­ри­ралго­тов­ност­та на Об­щи­на Бал­чик, ко­га­то се на­ло­жи, да фи­нан­си­ра­ме об­ра­зо­ва­тел­на­та сис­те­ма”, коментира той.

Албена ИВАНОВА / https://bnr.bg