Властта за пореден път предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници. Предложението е те да се редуцират до два, а целта – да се ограничат корупционни практики по места. От Kmeta.bg потърсихме градоначалници по темата, а те споделиха различни мнения с оглед на предстоящите местни избори догодина.

“След като ще се прави административна реформа, не виждам защо трябва да е само на местно ниво, нека има ограничение и при депутатските мандати”, поиска зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Троян трети мандат Донка Михайлова. Тя е категорична, че системата би могла да се обнови изцяло.

Д-р Цветан Ценков, който управлява Видин за първи път след вота през 2019 година, подкрепя идеята за управление на кметовете не повече от 8 години. “Дори трябва да имат само един мандат, защото за 4 години градоначалникът дава всичко от себе си, пуска се по инерцията при втория мандат, а вече с третия му е все тая и нещо повече – той вече е назначил навсякъде свои хора – в администрация, по фирми, тоест, колкото повече мандати, толкова повече корупционни практики”, убеден е д-р Ценков.
И той, както Донка Михайлова, смята, че депутатите не трябва да имат повече от 2 мандата. По този начин работата на която и да било власт щяла да е по-ефективна.

“Това ми прилича малко на тезата от миналия век – няма община, няма проблем, няма кмет, няма проблем”, коментира и Златко Живков, кмет на Монтана за шести мандат.

Васко Стоилков, който управлява Сливница от 2011 година нарече подобна промяна “комунизъм” и “диктатура”, която обезсмисля провеждането на местни избори. “Ако се приеме подобно нещо, нека направо Министерски съвет минава през общините и еднолично да назначава кметове”, убеден е градоначалникът. “Едни от най-успешните кметове в Европа управляват повече от 10 години. Първият мандат за един градоначалник е обучителен, вторият се гради, а с всеки следващ постигнатото е повече и повече”, смята Васко Стоилков.  https://kmeta.bg/