• КИТАЙСКИ изследователи организираха серия от военни игри в смразяващо послание към Запада.

Докато Китай и САЩ се надпреварват да разработят най-добрия, най-смъртоносния стелт самолет от следващо поколение, екип от изследователи симулира как би изглеждала една бъдеща въздушна битка.

Новият американски стелт бомбардировач B-21, който беше унищожен във виртуална война срещу Китай.

Освен хиперзвукови ракети въздух-въздух, Китай представи хиперзвукова противокорабна ракета

В една симулация китайските хиперзвукови ракети въздух-въздух успяха лесно да открият и свалят най-новата американска военна технология – стелт бомбардировача B-21.

Проучването е проведено от Северозападния политехнически университет в Сиан, Китай.

Всяка симулация сочеше към факта, че усъвършенстваният хардуер и военна тактика на Китай им дават надмощие над всякакви атаки от противниците им на Запад.

Но професор Чен Джун, водещ изследването, каза, че ако САЩ нанесат удар, променливата битка за въздушно господство между Китай и САЩ ще бъде много по-сложна и интензивна.

Според професора, ако и двете страни действително се впуснат във въздушна битка, прахът ще отнеме часове, за да се утаи.

Това се случва само седмици след като чисто новият ядрен стелт бомбардировач на САЩ беше забелязан да се рее в небето.

Това е B-21 Raider. Той може да се движи със скорост 620 mph, което означава, че е само малко по-бавен от скоростта на звука.

Той е разработен, за да играе централна роля в стратегията за противовъздушно проникване на военновъздушните сили на САЩ, която е пригодена за подготовка за битки с китайската армия.

Вицепрезидентът на ударното подразделение на Northrop Grumman Дъг Йънг каза миналата година: „Със способността да държи цели в риск навсякъде по света, тази оръжейна система е от решаващо значение за нашата национална сигурност.“

Самолетите са описани като “многофункционални” и ще могат да нанасят много повече от конвенционалните удари.

Министърът на отбраната Остин каза миналата година: “Може да се справи с всичко – от събиране на информация до управление на битка.”

Но познаването на разработването и тестването на B-21 принуди Китай да разработи контрамерки.

Китайските хиперзвукови ракети разполагат с микроскопични радари, които им позволяват да проследяват стелт самолети.

Те също имат импулсен двигател, който позволява регулиране на изходната мощност по всяко време по време на полет – позволявайки му да излети до границата на космоса и да се спусне върху вражески самолет с плашеща скорост.

Този подход към въздушната битка е необичаен и го прави значително по-труден за прогнозиране – като по този начин дава предимство на Китай в много случаи.

Импулсният двигател също означава, че тези хиперзвукови ракети могат да покриват много по-големи разстояния от традиционните самолети.

В една от симулираните военни игри изследователите установиха, че американският стелт самолет е успял да открие изстрелването на ракета и да я избегне с рязък завой.

Китайската ракета заключи, че има вероятност да пропусне целта, и прехвърли мисията за атака на друга хиперзвукова ракета.

Американският самолет не е очаквал ракетата да може да превключи целта толкова бързо и не е успял да реагира преди удара.

Отдавна е известно, че Китай притежава водещия хиперзвуков арсенал в света.

Те разполагат с набор от хиперзвукови ракети въздух-въздух, хиперзвукови противокорабни ракети и различни хиперзвукови плъзгащи се превозни средства.

Китайските военновъздушни сили също потвърдиха, че са разработили голям брой усъвършенствани стелт самолети, въпреки че все още не разкриват кога за първи път ще летят с тях.

Отношенията между САЩ и Китай в момента са в най-ниската си точка от години, тъй като напрежението се натрупва около търговията, човешките права, Тайван и Южнокитайско море .

Наскоро САЩ обвиниха Китай, че е организирал кампания от опасни маневри на военновъздушните сили срещу американски военни самолети.

Пентагонът разкри, че е имало 180 инцидента от есента на 2021 г. и предупреди, че това може да предизвика конфликт между тях.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза: „Няма да мине много време, преди някой да бъде наранен“.

Байдън и Дзинпин се срещнаха в Сан Франциско преди две седмици в опит да подобрят отношенията си.

И все пак двойката не разреши нито един от геополитическите въпроси, по които са разделени.

И след като Байдън нарече китайския си колега диктатор, напрежението остана стабилно високо.

Симулацията на война идва на фона на лоши отношения между Китай и САЩ

Симулацията на война идва на фона на лоши отношения между Китай и САЩ
https://www.the-sun.com/