• От министерството припомнят, че замразените активи на страната са на афганистански граждани

ПЕКИН, 14 февруари. /ТАСС/. Китайските власти се противопоставят на намерението на президента на САЩ Джо Байдън да прехвърли афганистански замразени средства на семействата на жертвите на атаките през 2001 г. Това съобщи в понеделник официалният представител на китайското външно министерство Уан Уенбин.

„Апелираме към американската страна и настояваме тя да разбере своите погрешни действия, <…> да премахне санкциите възможно най-скоро, въз основа на които средствата на Афганистан бяха замразени в Съединените щати“, подчерта той на брифинг.

Китайският дипломат каза, че Вашингтон трябва “ясно да се придържа към международните си задължения”. Уан Уенбин припомни, че тези замразени активи принадлежат на афганистански граждани.

“Тези пари трябва да бъдат върнати в Афганистан. За да могат да бъдат използвани в полза на афганистанския народ”, добави той.

Уан Уенбин отбеляза, че САЩ „трябва да предприемат реални действия, за да компенсират загубите, понесени от афганистанския народ“. „Не е необходимо да се предприемат мерки, които да влошат и без това тежкото положение на народа на Афганистан“, обобщи официалният представител на китайското външно министерство.

На 11 февруари The New York Times съобщи, че Байдън възнамерява скоро да разреши изготвянето на правна обосновка за хуманитарни разходи и компенсации за семействата на жертвите на атаките от 11 септември 2001 г. на 7 милиарда долара на афганистанската централна банка, замразени в Федералната резервна банка в Ню Йорк след идването на власт в Афганистан движението “Талибани” (забранено в Руската федерация). Както следва от публикацията, Вашингтон смята, че афганистанските средства, изпратени на Съединените щати от правителството на Ашраф Гани, вече са без собственик и следователно са достъпни за харчене по преценка на американските власти.