дом Акценти Кирил Петков: Не можем да си позволи да спрем вноса на петрол...

Кирил Петков: Не можем да си позволи да спрем вноса на петрол и газ от Русия

811
0
  • На срещата във Версай трябва да говорим в един глас и да излезем обединени, призова премиерът

Засега ЕС няма да налага санкции на Русия по линия на износа на газ и петрол, тъй като България и други страни членки не могат на този етап да подкрепят такова решение. Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента.

“Позицията на България е изцяло в подкрепа на Украйна. Не може една чужда държава да нарушава международните закони и да бомбардира друга държава. На срещата във Версай трябва да говорим в един глас. Трябва да излезем обединени. Подкрепяме изцяло Украйна в нейната борба за свобода, ще бъдат предложени засилени мерки, няма да се вкарват санкции за газа и петрола, но се дискурира, няма решение”, заяви в кулоарите на парламента Кирил Петков.

По думите му България не може да си позволи да спре вноса на петрол и газ.

Според него нашата страна би имала “огромни затруднения”, ако се стигне до санкции, като все пак има възможности този риск да се управлява, но те са свързани с трайно намаляване на износа на ток, което не е добър вариант за европейския пазар.

Кирил Петков подчерта, че диверсификацията е трайното решение и затова лично ще посети строящата се българо-гръцка газова връзка.

Попитан кои други държави споделят тази позиция, Петков заяви, че не би могъл да коментира преди лидерската среща във Версай.